Меню сайту

Нові користувачі
daria14sp
Користувачі
11.04.2024
tim
Користувачі
02.04.2024
Марina
Автори робіт
26.03.2024
Zaituna
Користувачі
24.03.2024
vasylko777
Користувачі
22.03.2024
Який курс найскладніший?


аватар
Гусак Віктор Васильович

Рейтинг: 10
Вакоріна Злата Едуардівна

Рейтинг: 10
Рябовол Александра Юрьевна

Рейтинг: 10
Блажевич Юлія

Рейтинг: 16
аватар
Янчук Олександр Володимирович

Рейтинг: 10
аватар
Васюк Тетяна Борисівна

Рейтинг: 10

Замовляйте роботи у професіоналів






Шановний користувач!
Якщо Ви рахуєте, що дана робота неякісна, порушує авторські права
або ж є проблеми з її достовірністю
повідомте про це адміністратора

Актуальні проблеми цивільного права (МАУП) НОВИЙ


Контрольна робота
K-28002

ТАКОЖ Є ТЕСТИ ДО ЦЬОГО ПРЕДМЕТУ ОКРЕМО. ЗАПИТУЙТЕ..

Задачі до теми 9

Задача 1
За попередньою домовленістю між кореспондентом газети громадянином М. та представником студентського самоврядування університету громадянином О. газета мала надрукувати інтерв’ю останнього. За тиждень до публікації гр. О. дав інтерв’ю, яке було записано гр. М., і погодився на його публікацію. Але у зв’язку з тим, що в Києві, де виходила газета, водночас проходив пісенний конкурс «Пісня року», значна частина площі номера була відведена цій темі. Наслідком цього стало скорочення інтерв’ю більш ніж удвічі.
Гр. О. заявив, що його права як автора грубо порушені. Гр. М. з цим не погодився, наполягаючи на те, що ці питання не врегульовані законодавством про інтелектуальну власність.
Хто правий у цій ситуації? Кому належать авторські права на інтерв’ю? Обґрунтуйте свою відповідь.

Задача 2
Громадяни Ж. і З. звернулись до суду з позовом до судноремонтного заводу про стягнення грошової винагороди. У своїй позовній заяві вказували, що вони є авторами використання раціоналізаторської пропозиції щодо зміни конструкції зварювання широких пластів заліза. На цю раціоналізаторську пропозицію їм було видано свідоцтво від 20.05.2006 № 245. У результаті використання цієї раціоналізаторської пропозиції судноремонтний завод скоротив терміни здійснення ремонту судів та одержав значну економію. Виплатити винагороду авторам раціоналізаторської пропозиції завод відмовився. Використання раціоналізаторської пропозиції у своїй господарській діяльності судноремонтний завод здійснював без дозволу гр. Жук та гр. Захарченко.
Чи підлягає спір розгляду в суді? Яке рішення має винести
суддя? Які права мають власники свідоцтв на раціоналізаторську пропозицію?

Задача 3
При проведенні наукового дослідження за грантовою програмою громадянка С. займалася набором тексту на комп’ютері. Вона подала позов до керівника програми професора кафедри біохімії У. про виплату частини винагороди, отриманої як грант на проведення наукових досліджень, та визнання її співавтором наукового відкриття.
Професор У. відмовився визнавати С. співавтором наукового відкриття. Також відмовився виплачувати частину грантових
коштів, мотивуючи це тим, що громадянка С. отримувала заробітну плату за роботу відповідно до трудової угоди.
Як вирішити справу? Чи правомірні вимоги громадянки С.?
Чи правомірні дії професора У.?

Задача 4
Обмежений у дієздатності громадянин Н. написав книгу «Рідкісні рослини». З метою її видання він уклав договір із видавництвом. Піклувальник громадянина Н., дізнавшись про укладання цього договору, почав наполягати на визнанні його недійсним. Він стверджував, що Н. міг здійснювати свої авторські права тільки за його (піклувальника) згодою, оскільки особа, обмежена в дієздатності, не може самостійно здійснювати авторські права. Н. із цим не погоджувався, оскільки про це в законі ніде прямо не вказано, а на його думку, все, що не заборонено, є дозволеним.
Вирішіть спір.

Задачі до теми 10
Задача 1
При прийнятті на роботу завідуючим складом громадянина С. директор заводу запропонував йому надати до відділу кадрів паспорт, трудову книжку, диплом про закінчення ВНЗ, ідентифікаційний код, характеристику з останнього місця роботи, довідку про забезпечення гр. С. і його сім’ї житловою площею і довідку про стан здоров’я. Коли претендент на посаду приніс потрібні документи, то директор відмовив йому у прийнятті на роботу у зв’язку із тим, що в нього був тільки диплом про закінчення технікуму і прописаний він у передмісті та потребує поліпшення житлових умов.
Обґрунтовуючи посиланнями на норми чинного законодавства, дайте відповіді на такі запитання:
1. Чи правомірна відмова громадянину С. у прийнятті на роботу?
2. Які документи необхідні для прийняття на роботу завідуючим складом?
3. Який загальний порядок прийняття на роботу?

Задача 2
При укладанні трудового договору водієм автобусу директор автотранспортного підприємства П. запропонував включити умову про випробування упродовж одного місяця. Громадянин С. заперечував проти випробування на тій підставі, що в його трудовій книжці є відомості про його кваліфікацію і що він працює водієм уже 15 років. Гр. С. погоджувався на випробування строком на один тиждень. За таких обставин директор автотранспортного підприємства відмовився прийняти його на роботу.
Обґрунтовуючи посиланнями на норми чинного законодавства, дайте відповіді на такі запитання:
1. Який порядок встановлення випробування при прийнятті на роботу?
2. Чи може бути встановлено громадянину С. строк випробування? Якщо так, то на який термін?
3. Які наслідки встановлення випробування для працівника?

Задача 3
Енергетик Г. погодився підмінити на одну зміну свого колегу С. 17 вересня поточного року Г. вийшов на зміну замість С., однак з’явився на роботу у нетверезому стані. Начальник електроцеху не допустив енергетика Г. до роботи, про що і було складено відповідний акт.
Обґрунтовуючи посиланнями на норми чинного законодавства, дайте розгорнуту відповідь на такі запитання:
1. Чи буде нести відповідальність С.? Якщо так, то яку відповідальність він має понести?
2. Чи буде нести відповідальність Г.? Якщо так, то яку відповідальність він має понести?
3. Який порядок притягнення до дисциплінарної відповідальності?

Задача 4
Громадянка М., яка працювала завскладом і з якою був укладений договір про повну матеріальну відповідальність, несвоєчасно повернула зворотну тару постачальнику продукції. Підприємства за порушення строків повернення зворотної тари сплатило штраф у розмірі 5 560 грн. Директор підприємства розпорядився стягнути зазначену суму із заробітної плати гр. М. Вона не погодилася з таким рішення та звернулася до суду.
Обґрунтовуючи посиланнями на норми чинного законодавства, дайте розгорнуту відповідь на такі запитання:
За яких умов на гр. М. може бути покладена матеріальна відповідальність?
Яким повинно бути рішення суду?

Задачі до теми 11
Задача 1
Сім’я П. у складі трьох осіб: чоловіка, дружини, їхнього сина – проживає у трикімнатній квартирі державного житлового фонду загальною площею 120 кв. м. Син – учасник АТО. Дружина та син бажають приватизувати квартиру. Чоловік не бажає приватизувати квартиру.
Роз’ясніть порядок приватизації цієї квартири, коли один із членів сім’ї не бажає приватизації? Чи має значення для приватизації, що син є учасником АТО? Чи можлива приватизація квартири безоплатно без доплати за квадратні метри?
Задача 2
Громадянину В. на сім’ю з чотирьох осіб була надана службова квартира загальною прощею 100 кв. м, в якій він прожив 15 років. У зв’язку із припиненням трудових відносин йому була запропонована для відселення двокімнатна квартира жилою площею 61,5 кв. м.
Відмовляючись від її одержання, В. зазначав, що службо- ва квартира, яку він займає, складається з трьох кімнат жилою площею 100 кв. м, тому не менше такої кількості кімнат та жилої площі повинно бути надано для відселення у нове жиле приміщення. Крім того, він не бажає відселятися, а має намір приватизувати цю службову квартиру.
Чи мають право відселити зі службової квартири В.? Чи обґрунтовані вимоги В.?

Задача 3
Громадянин Т. пред’явила позов до громадянина М. про визнання його таким, що втратив право на користування жилим приміщенням у квартирі, і виселення. Позивачка зазначала, що в березні 2015 р. вона розірвала шлюб із відповідачем і він фактично з того часу в квартирі не проживає. Посилаючись на відсутність відповідача у спірній квартирі понад шість місяців без поважних причин, позивачка просила задовольнити її вимоги на підставі ст. ст. 71, 116 ЖК України.
Відповідач заперечив на позов тим, що він немає змоги проживати в квартирі, бо позивачка створює йому перешкоди у користуванні житлом. Крім того, він не хоче травмувати неповнолітню дитину, бо його появи в квартирі супроводжувалися сварками з позивачкою. Іншого постійного житла у відповідача немає. На момент подання позову він проживає в орендованій квартирі.
В яких випадках допускається виселення громадян із жилого приміщення державного житлового фонду? Чи втратив право на користування жилим приміщенням державного житлового фонду відповідач? Які дані необхідно брати до уваги, що підтверджують обрання стороною іншого постійного місця проживання? Яке рішення має винести суд?

Задача 4
Громадянка А. із сім’єю із чотирьох осіб 12 років проживала в будинку державного житлового фонду, що підлягав знесенню, і займала квартиру жилою площею 37 кв. м. Для відселення їй була надана ізольована окрема квартира загальною площею 50 кв. м. Громадянка А. із сім’єю відмовилася відселятися, мотивуючи тим, що житлова площа квартири не відповідає встановленим нормам. У зв’язку з відмовою відселятися житловий орган подав позов про примусове виселення.
Чи правомірними є доводи громадянки А.? Яким має бути рішення суду?

Задача 5
Громадянин І. із сім’єю із чотирьох осіб перебував на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов під першим номером, а сім’я В., яка складається з п’яти осіб, також перебувала на обліку, але під четвертим номером. При розподілі жилої площі ордер на квартиру було видано В. як такому, що більше потребує поліпшення житлових умов і є учасником АТО.
І. подав позов про визнання виданого В. ордера недійсним і виселення, вважаючи, що виданий він з порушенням статті 43 ЖК України про черговість надання громадянам жилих приміщень.
І. обґрунтував свої позовні вимоги тим, що він із сім’єю зовсім не має житла, проживає тривалий час у орендованому житлі, а В. проживає в своїй однокімнатній квартирі, тому з урахуванням цих обставин квартира надана йому необґрунтовано.
В. апелював до того, що він хоч і має свою однокімнатну квартиру, але є учасником АТО, що дає йому право отримати житло першочергово.
Сформулюйте правові питання щодо ситуації. Яким має бути рішення суду?

Задачі до теми 12
Задача 1
Громадянка В. купила в магазині взуття. Через 12 днів з моменту їхньої купівлі вона звернулася до магазину з проханням обміняти їх на інші через те, що взуття виявилося неякісними (підошва відклеїлася з обох боків). Працівники магазину вирішили провести експертизу взуття, в результаті якої було виявлено, що ці дефекти виникли внаслідок порушення правил експлуатації взуття.
Які подальші дії продавця? Чи будуть задоволені вимоги споживача?

Задача 2
Громадянин К. купив у магазині побутової техніки холодильник. Він не зміг його в день купівлі забрати з магазину додому, оскільки повинен був негайно їхати у відрядження в інше місто. Коли через тиждень гр. К. прийшов до магазину, щоб забрати придбаний товар, йому повідомили, що його холодильник продано і споживачу будуть повернуті гроші. Громадянин К. був обурений такою ситуацією. Крім того, ціна на аналогічні холодильники зросла на 25 %.
Проаналізуйте цю ситуацію на предмет відповідності її чинному законодавству.

Задача 3
Громадяни В. купив у магазині кухонний комбайн. Через два місяці з моменту експлуатації він перестав працювати належним чином. При проведенні експертизи було встановлено, що поломка сталася з вини виробника і товар можна відремонтувати, але будуть втрачені деякі його функції (не працюватиме «нарізка кубиками»). Споживач вимагав розірвати договір купівлі-продажу. Продавець пояснив, що він може тільки відремонтувати товар, а з вимогою про розірвання договору споживач може звернутися безпосередньо до виробника або його представника.
Проаналізуйте, відповідно до чинного законодавства, чи є правомірною позиція споживача та продавця?

Задача 4
Громадянин О. купив у магазині мобільний телефон. Через два дні з моменту купівлі товару він звернувся до магазину із заявою про повернення телефону і розірвання договору купівлі-продажу у зв’язку з тим, що останній йому не підходить за розміром. У магазині повідомили, що вимога споживача буде задоволена, але за товар повертається лише 70 % його вартості, тому що такими є правила магазину і споживач з ними був письмово ознайомлений під час купівлі товару.
Поясніть, чи є правомірною позиція магазину відповідно до чинного законодавства. Чи має юридичне значення письмове ознайомлення споживача про особливості купівлі-продажу?

Задача 5
Громадянин П. купив у магазині постільну білизну. Через день з моменту купівлі товару він звернувся до продавця магазину з вимогою обміняти йому товар на інший, мотивуючи тим, що йому цей товар не підходить за розміром. Продавець відмовилася задовольнити вимогу споживача, пояснивши, що такий обмін товарів заборонено правилами магазину. Як додатковий аргумент, громадянин П. вказав, що не був ознайомлений з такими правилами.
Проаналізуйте, відповідно до чинного законодавства, чи є правомірною вимога громадянина П. і відмова продавця магазину.

Задача 6
Громадянин Д. купив у магазині телевізор. Через шість місяців він перестав працювати належним чином. Споживач звернувся до магазину із заявою про обмін товару неналежної якості на товар належної якості. Однак у такому обміні йому було відмовлено у зв’язку з тим, що магазин вважає, що споживач сам винний у несправності товару. Тоді громадянин Д. звернувся із заявою до директора магазину про проведення експертизи товару. Керівник магазину відмовився задовольнити прохання щодо проведення експертизи, мотивуючи тим, що, відповідно до чинного законодавства, споживач сам зобов’язаний проводити експертизу товару.
Розв’яжіть задачу відповідно до чинного законодавства.

Задача 7
Громадянин Т. вирішив придбати автомобіль. Оскільки власних коштів у нього на весь автомобіль не було, він уклав договір споживчого кредиту. Через 10 днів з моменту укладання угоди громадянин Т. звернувся із заявою до автосалону про розірвання купівлі-продажу та повернення автомобіля, оскільки останній йому не підійшов за габаритами. В автосалоні відмовилися задовольнити вимогу споживача, мотивуючи тим, що товар він придбав у кредит.
Поясніть, чи є правомірною, відповідно до чинного законодавства, позиція автосалону?

Задачі до теми 13

Задача 1
Спадкову справу про спадщину громадянина А. було відкрито в зоні АТО до початку конфлікту, яку вів нотаріус, який і надалі залишився працювати на непідконтрольній Україні території. Коли цей конфлікт розпочався, нотаріус відмовив у розгляді справи, пояснюючи це тим, що він не може оформити спадщину на цій території, потрібно звертатися до іншого нотаріуса, а отже, цю справу він розглянути не може.
Чи правильні дії вчинив нотаріус? Аргументуйте відповідь. Чи потрібно звертатися до іншого нотаріуса, щоб оформити спадщину?
Які дії потрібно вчинити, щоб отримати спадщину в цій ситуації?

Задача 2
Особа 1, будучи рідним братом Особи 2, яка до кінця життя перебувала на непідконтрольній Україні території, хоче отримати в спадщину основну частину нерухомого майна Особи 2 у зв’язку з тим, що він помер у зоні проведення АТО і рідних у нього, крім брата, не залишилося.
Які дії потрібно вчинити Особі 1 для прийняття спадщини?

Задача 3
Громадянин К. є постраждалим від наслідків АТО 2 категорії, служба тривала 5 років та вік чоловіка 50 років. Чи має ця особа право на пенсію за віком на пільгових умовах.
Відповідь обґрунтуйте.

Задача 4
Громадянин Н. є інвалідом війни другої групи. Він звернув- ся до Вас за роз’ясненням, чи має він пільги щодо отримання земельної ділянки в користування.
Задача 5
Громадянин О. 2016 року отримав каліцтво та має статус постраждалого від наслідків АТО 3 категорії. Які пільги має ця особа при виході на пенсію за віком.

Задача 6
Громадянин А., проживаючи на окупованій території України, звернувся до суду за захистом своїх порушених прав та свобод, пояснюючи це тим, що він хотів повернути своє право власності на квартиру, де почали проживати невідомі йому особи з громадянством РФ, але ці особи аргументували своє проживання тим, що квартиру вони купили у справжнього власника за оголошенням, який сам є громадянином РФ і проживає не на території України, а на території РФ і є законним власником цієї приватної власності. На це суд відмовив у задоволенні заяви громадянину А., посилаючись на те, що на цій окупованій території діють норми РФ.
Чи дійсно рішення суду є правильним? Аргументуйте цю відповідь.
Які варіанти вирішення цього спору ви б запропонували?

Задача 7
Пенсіонер В. (громадянин Російської Федерації) переїхав на постійне місце проживання до сина в Київ. Він звернувся як переселенець до пенсійного фонду із заявою про призначення пенсії.
Чи матиме він право на отримання пенсії за віком на території України? Якими актами це регулюється?

Задача 8
Громадянин А., який є ВПО з тимчасово окупованого Криму та у якого відкритий депозитний рахунок у банку, звернувся за консультацією. Проблема полягає у тому, що всупереч умовам договору банк відмовляється надавати громадянину А. доступ до його депозитного вкладу та видавати йому його гроші.
Як захистити своє право?

Задача 9
За консультацією звернувся громадянин В., який є ВПО з тимчасово окупованого Криму. У нього викрали паспорт, і він ще не встиг стати на облік як ВПО. Коли В. звернувся до відділу ДМС у м. Хмельницький для відновлення вкраденого паспорта, працівники служби відмовили йому на тих підставах, що: 1) кримчани повинні звертатися до відділів ДМС Херсонської області; 2) ВПО можуть відновити паспорт тільки при наданні довідки про взяття на облік.
Проконсультуйте громадянина В.

Задача 10
Жінка народила дитину у м. Донецьк у листопаді 2016 року. Наразі вона бажає звернутися до суду із заявою про встановлення факту народження дитини, але не знає, до якого суду звертатися.
Проконсультуйте жінку.
Задачі до теми 14

Задача 1
Громадяни О. і М. перебувають у шлюбі з 7 вересня 2015 року. У червні 2016 року О. звернувся до суду із позовом, у якому зазначалося, що його дружина М. у період з вересня 2015 року до червня 2016 року зробила два оперативні втручання з метою штучного переривання вагітності. На момент подання позовної заяви О. відомо, що його дружина вагітна, але має намір перервати вагітність. О. просить суд захистити життя майбутньої дитини, дати можливість реалізувати позивачеві його конституційне право на батьківство і зобов’язати М. народити дитину, якою вона вагітна. Позивач зобов’язується сумлінно виконувати свої батьківські обов’язки щодо дитини. У позові також зазначалося, що О. є віруючою людиною, про що відомо було його дружині М., їхній зареєстрований шлюб було освячено у Православному Соборі УПЦ Київського Патріархату. Дії дружини щодо переривання вагітності завдають йому сильних моральних страждань, він відчуває свою провину за проведені аборти і як людина віруюча не може реалізувати своє право на батьківство поза шлюбом, розірвання шлюбу вважає неморальним.
Як вирішити цю справу?

Задача 2
Громадянин М. звернувся у приватну клініку для проведення планової операції. Медичне втручання пройшло нормально, без жодних ускладнень у процесі операції. У післяопераційний період пацієнт почувався задовільно і на третій день за власним бажанням його було виписано з клініки. Через декілька днів самопочуття гр. М. погіршилося, проведені аналізи показали наявність в організмі інфекції і йому було проведено повторне лікування уже в іншому закладі охорони здоров’я. Громадянин М. вважає, що інфекцію йому було внесено під час операції у приватній клініці. Тому він звернувся з цивільним позовом до закладу охорони здоров’я з вимогою про відшкодування завданої йому моральної та матеріальної шкоди. Між пацієнтом та закладом охорони здоров’я укладено договір про надання платних медичних послуг і підписано акт наданих послуг, де вказано, що послуги надані повним обсягом і претензій у пацієнта немає.
Дайте правову оцінку наведеній ситуації. Визначте вид юридичної відповідальності за вчинене медичними працівниками діяння. Охарактеризуйте роль зазначених договору й акта для розв’язання конфлікту.

Задача 3
Приватний навчальний заклад «Всезнайко» звернувся до міської комунальної лікарні за місцем територіального розташування з пропозицією укласти договір про надання медичних послуг школярам. Адміністрація закладу освіти предметом договору визначала медичне обслуговування учнів свого навчального закладу. Головний лікар закладу охорони здоров’я у процесі перемовин відмовив директору школи укладати договір.
Проаналізуйте цю ситуацію відповідно до чинного законодавства. Чи має право заклад охорони здоров’я відмовитись від укладання такого договору і за яких умов? Чи має право комунальна лікарня отримувати плату за надані медичні послуги?

Задача 4
Громадяни С. перебували в шлюбі 15 років, але дітей не мали через хворобу дружини. У лікарні їм порадили імплантувати запліднену клітину в організм іншої жінки, яка б змогла виносити дитину та народити її для гр. С. Подружжя погодилося, але після народження немовля жінка, яка його народила, стала наполягати, щоб її визнали матір’ю дитини, а Свірідова – батьком.
Як вирішити цю справу?

Задача 5
Громадянка Р. назвала себе матір’ю дівчинки, народженою її неповнолітньою сестрою, і була записана як мати в свідоцтві про народження. Через п’ять років вона звернулася до відділу РАЦС щодо виправлення актового запису в свідоцтві про народження дівчинки, оскільки уклала шлюб, має своїх дітей і не бажає вважатися матір’ю дитини, якої не народжувала.
Чи має право відділ РАЦС виправити актовий запис про народження за проханням Громадянки Р.? Який порядок оспорювання цього акта цивільного стану?

Задача 6
Громадянин К. пройшов медичне обстеження з метою виявлення зараження ВІЛ-інфекцією, пацієнта повідомили, що результати будуть готові через кілька днів. У цей же день рідний брат громадянина К. потрапив в автомобільну катастрофу, внаслідок якої втратив багато крові. Єдиним донором міг бути громадянин К. Лікарі внаслідок браку часу, не дочекавшись результатів щодо наявності у гр. К. ВІЛ/СНІДу, дозволили останньому бути донором. Через кілька днів, коли були готові результати медичного огляду, стало відомо, що гр. К. є носієм ВІЛ-інфекції, а відтак заразив ВІЛ-інфекцією свого брата.
Дайте правову оцінку ситуації. У яких випадках можна здійснювати переливання крові без проведення її аналізу на наявність ВІЛ-інфекції? Хто нестиме юридичну відповідальність за зараження гр. К. ВІЛ-інфекцією?

Задача 7
Унаслідок автомобільної аварії постраждав 32-річний громадянин України З. Лікар швидкої медичної допомоги вважає, що отримані травми не сумісні з життям.
Чи можливо взяти органи для трансплантації? Обґрунтуйте порядок дій.

Задача 8
Громадянка В. проходила військову службу на контрактній основі. Під час проходження щорічного медичного огляду на професійну придатність в О. у прикордонному військовому шпиталі в неї було здійснено забір крові чотири рази, однак не повідомлено мету вказаного дослідження. За результатами медичного огляду гр. В. було виставлено діагноз «хронічний гепатит С» та видано виписний епікриз. Однак медичні працівники О. прикордонного військового шпиталю надіслали за місцем проходження військової служби гр. В. витяг з медичної карти стаціонарного хворого, у якому було виставлено діагноз
«ВІЛ-захворювання, друга клінічна стадія». Як з’ясувалось пізніше, забір крові було здійснено для її дослідження на наявність ВІЛ-інфекції.
Дайте правову оцінку ситуації. Які вимоги чинного законодавства України, що стосуються порядку відібрання та лабораторного дослідження крові на виявлення ВІЛ-інфекції, було порушено? Чи правомірними були дії медичних працівників військового шпиталю (мотивуйте)?

Задачі до теми 15
Задача 1
У результаті розгляду справи про розірвання шлюбу суд виніс рішення про передачу п’ятирічної М. батькові, а молодшу О. залишив з матір’ю. При цьому майбутні умови проживання М. судом не було враховано. Батько не мав власного житла, жив у гуртожитку, але, за його словами, стояв на черзі щодо отримання упродовж найближчого року квартири. Судом також не була врахована допустимість роздільного проживання сестер з психологічних міркувань. Суд мав залучити представників органів опіки та піклування для вирішення цих питань, але вони залучені не були.
Чи не суперечить рішення суду принципу верховенства права? Якщо так, то в якій частині?

Задача 2
У місцевому суді розглядалася справа про розірвання договору купівлі-продажу. Судочинство здійснювалось державною мовою. Позивачем було заявлено клопотання про виклик перекладача з мотивів не володіння українською мовою, оскільки він виховувався у російськомовній родині. Суд відмовив у задоволенні клопотання, але вказав на можливість користування російською мовою, яку розуміє він та усі інші учасники процесу.
Чи відповідають дії судді вимогам принципу верховенства права?

Задача 3
Які засади принципу верховенства права реалізовано у резолютивній частині рішення суду: «Зобов’язати Бобринецьку казначейську службу України списати з рахунку територіального відділення Державної фіскальної служби України на користь ОСОБА_1 грошові кошти в розмірі 31 457,56 грн, з яких за рахунок погашення матеріальної шкоди 30 457,56 грн. та 1 000 грн. моральної. Стягнути з Бобринецької казначейської служби України судовий збір у сумі 314,58 грн. Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача упродовж 10 днів з дня отримання його копії. На рішення може бути подана апеляційна скарга упродовж 10 днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу впродовж десяти днів з дня отримання копії цього рішення»?

Задача 4
Місцевим судом ухвалою було відмовлено позивачеві у відкритті провадження за справою з причини пред’явлення позову до структурного підрозділу юридичної особи. Суд в ухвалі посилався на те, що сторонами у цивільному процесі можуть бути тільки фізичні та юридичні особи. В апеляційній скарзі позивач просив ухвалу суду про відмову у відкритті провадження за справою скасувати та позитивно вирішити питання про прийняття заяви до розгляду.
Чи підлягає задоволенню апеляційна скарга? Чи мало місце порушення принципу законності або верховенства права?

Задача 5
При вирішенні справи суд не врахував рішення Європейського суду з прав людини у порушенні ч. 4 ст. 10 Цивільного процесуального кодексу України від 18.03.2004 № 1618-IV.
Розмежуйте щодо цього випадку порушення принципу верховенства права та принципу законності.

Задача 6
Здійсніть аналіз рішень ЄСПЛ за справами: Світлана Науменко проти України; Ромашов проти України; Олександр Шевченко проти України. Визначте основні вимоги принципів юридичної визначеності та остаточності щодо судових рішень у розумінні ЄСПЛ.
Охарактеризуйте принцип юридичної визначеності як основоположний принцип права стосовно справи Світлани Науменко проти України.
Чи може бути поставлене під сумнів остаточне рішення суду? Чи передбачає ЄСПЛ винятки з цього принципу, якщо так, то які саме?

Задачі до теми 16
Задача 1
Суд розглядав справу за позовом громадянина П. до громадянина М. про визначення порядку користування будинком. У справі брав участь представник позивача адвокат С. Позивач у судовому засіданні був відсутній. Адвокат С. від імені свого довірителя уклав мирову угоду з відповідачем, яку суд визнав.
Дізнавшись про це після розгляду справи, громадянин П. оскаржив ухвалу суду, вимагаючи її скасування на підставі того, що адвокат не порадився з ним щодо укладання угоди, а він цього не бажав.
Чи законні дії суду? Чи підлягає задоволенню скарга позивача?

Задача 2
Під час судового засідання позивач заявив в усній формі клопотання щодо допуску до участі у справі як представника громадянина І., який був присутній у залі судового засідання.
Чи вправі суд задовольнити клопотання?

Задача 3
Суд відмовив допустити до участі у справі як представників сторін: співпозивача за дорученням інших співучасників; суддю суду у справі за позовом секретаря цього ж суду; громадянина І., що вступив на захист майнових інтересів своїх дітей, на підставі визнання його судом обмежено дієздатним; юрисконсульта заво ду, який мав статус адвоката.
Визначте правильність відмови суду.

Задача 4
Суд здійснив виклик відповідача судовою повісткою про виклик, яка була направлена як електронний документ з електронним цифровим підписом. Цей документ було направлено на електронну пошту, яку відповідач у ході розгляду справи усно повідомив судді.
Чи можна вважати повідомлення таким, що здійснене належним чином?

Задача 5
При розгляді справи провадилося судове засідання у режимі відео конференції. У справі брали участь представники сторін. Представник позивача заявив клопотання про відкладення судового засідання на підставі сумнівів щодо відповідності особи представника протилежної сторони. У судді таких сумнівів не виникло.
Як повинен діяти суд?

Задача 6
Суд відмовив громадянину І. у допуску до участі у справі як представника на підставі відсутності у нього документів, які б стверджували його компетентність щодо використання засобів електронного правосуддя, зокрема стосовно: електронного цифрового підпису, засобів зв’язку для проведення судових засідань у режимі відео конференції, роботи з автоматизованою системою розподілу справ у суді.
Чи законні дії суду? Чи повинен суддя при вирішенні такого питання враховувати наявність в особи навичок роботи з комп’ютером?

Задачі до теми 17
Задача 1
Громадянка П. звернулася з позовом до Роменського район- ного суду Сумської області до громадянина Ф. про відшкодування завданих збитків. Позивачка зазначила, що 23 січня 2018 р. відповідач вчинив на неї наїзд власним автотранспортним засобом, унаслідок чого вона тривалий час перебувала на лікуванні і її визнано інвалідом першої групи. Також вона зазнала значних збитків у зв’язку з витратами на санаторно-курортне лікування (3 500 грн) і оплату послуг медсестри зі стороннього догляду (2 000 грн). Крім того, вона витратила чимало грошових коштів на лікувальні препарати та процедури (15 000 грн), а також проїзд до столичних лікувальних закладів (2 300 грн).
Складіть відповідну позовну заяву. Які способи захисту може застосовувати позивачка? Якими засобами доказування потрібно обґрунтовувати позовні вимоги?

Задача 2
Громадянин В. звернувся до суду з позовом до громадян- ки Л. про поділ майна подружжя, посилаючись на те, що у період перебування у шлюбі ним з дружиною було придбано у власність квартиру, яка зареєстрована на дружину. Громадянин В. просив визнати за ним право власності на 1/2 частки квартири. Дружина звернулася до суду із зустрічним позовом до чоловіка про поділ майна подружжя, посилаючись на те, що за час спільного проживання у шлюбі сторонами було набуто у власність автомобіль та земельну ділянку, зареєстровані на чоловіка. Добровільно провести розподіл спільного майна гр. В. не бажає, що і стало підставою для звернення до суду з цим зустрічним позовом. Громадянка Л. просила суд визнати квартиру своєю особистою власністю. У процесі судового розгляду виявилося, що громадянин К. позичав своїй доньці громадянці Л. та її чоловіку грошові кошти у розмірі 25 тис. грн.. з метою придбання ними земельної ділянки. На підтвердження отримання коштів гр. Л. склала боргову розписку. Оскільки кошти громадянину К. не було повернуто, а позичалися вони у період перебування подружжя у зареєстрованому шлюбі та для потреб сім’ї, гр. К. вимагає стягнення коштів з подружжя солідарно в примусовому порядку.
Чи має бути громадянин К. залучений до участі у справі про поділ майна подружжя В. і Л.? В якому процесуальному стату сі? Визначте підсудність. Вирішіть справу по суті.

Задача 3
Громадянин С. подав позов про виселення громадянина Б. із житлового будинку, що належав позивачеві, посилаючись на потребу в житловому приміщенні у зв’язку з одруженням сина і народженням онука. При розгляді справи у суді гр. С помер. Сини померлого звернулися до суду з клопотанням допустити їх до участі у справі як співпозивачів.
Чи підлягає задоволенню клопотання синів? Обґрунтуйте. Який механізм виконання рішень про виселення з житлового будинку передбачений законодавчо?

Задача 4
Вкажіть, чи правильно викладено резолютивні частини та ких рішень:
а) стягнути з громадянина К. 800 грн аліментів на утримання малолітньої доньки;
б) просити директора підприємства поновити громадянку С. на роботі і стягнути на її користь 1 250 грн за вимушений прогул;
в) поділити майно, яке є сумісною власністю подружжя, загальною вартістю 67 000 грн між подружжям А. і О. у рівних
частках;
г) відмовити у задоволенні позовних вимог громадянина Р., оскільки він систематично порушував порядок у залі судових засідань;
д) помирити подружжя С. для виховання їхніх неповнолітніх дітей.
Ця робота була виставлена на продаж користувачем сайту,
тому її достовірність, умови замовлення та способи оплати
можна дізнатись у автора цієї роботи ...

Щоб переглянути інформацію про автора
натисніть на посилання нижче і...
Зачекайте секунд...
Дивіться також:



Форма входа Реєстрація
Запам'ятати мене Забув пароль ?
Реклама

Топ 10 авторів
lessonz lessonz 4275
В'ячеслав ID:217
  • Стать:Мужчина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 4275
  • Зареєстрований: 07.07.2011
vipbond vipbond 3609
Вікторія Петрівна ID:74
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 3609
  • Зареєстрований: 09.01.2011
k_alena k_alena 2317
Елена ID:565
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:немає
  • Робіт додано: 2317
  • Зареєстрований: 11.07.2012
Ангелина Ангелина 2138
Ангелина ID:213
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 2138
  • Зареєстрований: 05.07.2011
olga olga 1466
Ольга ID:184
  • Стать:Женщина
  • Группа: Продавці
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 1466
  • Зареєстрований: 03.06.2011
uliya uliya 1449
Юлія Олександрівна ID:197
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 1449
  • Зареєстрований: 19.06.2011
FPM-2007 FPM-2007 1023
Стороженко Андрій Юрійович ID:1255
  • Стать:Мужчина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 1023
  • Зареєстрований: 17.08.2014
Viktor Viktor 918
Віктор ID:273
  • Стать:Мужчина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 918
  • Зареєстрований: 26.09.2011
mars1814 mars1814 868
Олександр ID:104
  • Стать:Мужчина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 868
  • Зареєстрований: 16.02.2011
Nayka Nayka 546
Светлана ID:235
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:немає
  • Робіт додано: 546
  • Зареєстрований: 27.07.2011
Статистика



Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0



Всі партнери



Студенський каталог готових робіт © 2024 - Усі права застережено
Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали, які розміщені користувачами.