Меню сайту

Нові користувачі
daria14sp
Користувачі
11.04.2024
tim
Користувачі
02.04.2024
Марina
Автори робіт
26.03.2024
Zaituna
Користувачі
24.03.2024
vasylko777
Користувачі
22.03.2024
Скільки буде 2+2 x 2=


аватар
Рокита Наталія Іванівна

Рейтинг: 10
Стороженко Андрій Юрійович

Рейтинг: 16
аватар
Маріанна-Оксана

Рейтинг: 10
аватар
Гринчук Катерина Ігорівна

Рейтинг: 10
аватар
Зінченко Юлія Олександрівна

Рейтинг: 10
аватар
Олена Сергіївна

Рейтинг: 10

Замовляйте роботи у професіоналів






Шановний користувач!
Якщо Ви рахуєте, що дана робота неякісна, порушує авторські права
або ж є проблеми з її достовірністю
повідомте про це адміністратора

Цивільний процес 2 (МАУП)


Контрольна робота
K-28478

І СЕМЕСТР.
ТЕМА 1. Цивільне процесуальне право як галузь права
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Дайте визначення цивільного процесуального права України та охарактеризуйте його значення.
2. Вкажіть предмет, метод та систему цивільного процесуального права.
3. Яким чином співвідноситься цивільне процесуальне право з іншими галузями права України.
4. Назвіть функції цивільного процесуального права.
5. Вкажіть основні джерела цивільного процесуального права.
6. Яке місце серед них займають Європейська конвенція та міжнародні договори? Чи може або повинен суд керуватися постановами Пленуму вищих судів? Чи є обов’язковими правові позиції Верховного Суду?
7. Що таке наука цивільного процесуального права.

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 1
1. Покупець придбав в магазині товар неналежної якості і вирішив звернутися з вимогою про відшкодування завданої шкоди. В процесі експлуатації виявилося, що пилосос, який він придбав, дуже гучно працює, а також не так гарно збирає пил, як це було описано в інструкції та як це обіцяв продавець. Проаналізуйте ситуацію та порадьте покупцеві, як діяти в такій ситуації. Чи може він розраховувати на відшкодування шкоди? Які саме права чи інтереси покупця було порушено і ким? Чи може він звернутися до виробника, наприклад, цього товару, якщо продавець відмовиться відшкодувати заподіяну шкоду? В якому порядку він може звернутися з вимогою і як правильно її сформулювати?
2. Після смерті батька, його дружина звернулася до суду до спадкоємців з вимогою повернути майно, що він подарував їм перед смертю, а також до нотаріуса з вимогою визнати її єдиною спадкоємицею померлого. Як діяти суду в разі отримання ним такої заяви? В якому порядку розглядаються питання спадкування майна?
3. Громадянин Польщі працевлаштувався в Україні та впродовж року працював на підприємстві та в Польщі, де він продавав товар цього виробника, поки його не було звільнено в зв’язку зі скороченням штату. Він повернувся до Польщі та звернувся там до місцевого суду з вимогою про виплату заробітної плати, яка була нарахована, але не виплачена, мотивуючи це тим, що в Договорі про надання правової допомоги між Україною та Республікою Польща зазначено, що він може звернутися до суду за місцем виконання роботи або за місцем, де вона мала б бути виконана. Які джерела будуть застосовуватися судом для вирішення цієї справи?

Тема 2. Принципи цивільного процесуального права
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Дайте визначення поняттю "принципи цивільного судочинства", вкажіть їх значення для системи правосуддя України.
2. Охарактеризуйте зміст таких принципів (стисло):
- верховенства права,
- поваги до честі і гідності,
- рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом,
- диспозитивності, пропорційності та змагальності,
- гласності та відкритості,
- обов’язковості судового рішення,
- мови.

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 2
1. Суд першої інстанції задовольнив клопотання пенсіонера С. про надання йому пільгових строків для подання доказів, зважаючи на поважний вік заявника (70 років) і, водночас, відмовив у наданні такої можливості відповідачеві (19 років). Порушення якого принципу судочинства відбулося у цьому випадку?
2. Студентів 4-го курсу юридичного факультету, які хотіли на практиці побачити розгляд цивільної справи, не було допущено до зали судових засідань у зв’язку з тим, що приміщення суду нібито не пристосоване для розміщення великої кількості людей. Якого з міжгалузевих принципів судочинства не було дотримано у цій ситуації?
3. В якому випадку видалення особи із зали судового засідання НЕ вважатиметься порушенням принципу відкритості судочинства?
4. До студента п’ятого курсу юридичного факультету МАУП звернувся першокурсник з проханням допомогти йому відповісти на наступне питання: «Наявність єдиного державного реєстру судових рішень є механізмом реалізації якого з принципів цивільного процесу?»
5. Під час розгляду справи про розлучення, суддя Д. повідомив присутнім, що він має невідкладні справи і тому вимушений залишити приміщення суду. При цьому додав, що судове засідання продовжить вести інший суддя, його колега і хороший друг. Який з принципів цивільного процесу було порушено у цій ситуації?

РЕФЕРАТ ДО ТЕМИ 2 (10-15 стор.)
Напишіть реферат за однією із запропонованих тем:
1. Зміст принципу гласності цивільного судочинства.
2. Зміст принципу рівності громадян в суді.
3. Переваги та недоліки електронного судочинства.

Тема 3. Цивільні процесуальні правовідносини
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Дайте визначення цивільним процесуальним правовідносинам.
2. Що є підставами, передумовами та приводами виникнення цивільних процесуальних правовідносин?
3. З яких елементів складаються цивільні процесуальні правовідносини? Охарактеризуйте кожний з них.
4. Що таке цивільна процесуальна правосуб’єктність? З яких елементів складається?

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 3
1. До Петрівського районного суду м. Львова з позовом про розірвання шлюбу звернулась П.Р. Кіт. У зв’язку з тим, що підставою розірвання шлюбу були доволі інтимні подробиці життя її чоловіка, який змінив свою орієнтацію, вона просила розглядати справу у закритому судовому засіданні, оскільки її чоловік є публічною особою та така інформація може вплинути на його службове становище. Відповідач не заперечував проти слухання справи у закритому судовому засіданні, але був проти мотивів позову, на підтвердження своїх заперечень просив допитати свідків. Суддя відмовив йому у допиті свідків, посилаючись на те, що справа слухається у закритому судовому засіданні. Який принцип цивільного процесу порушено? Чи правомірні дії суду? Обґрунтуйте відповідь.
2. Суд розглядав в судовому засіданні справу про розподіл спільно набутого майна між колишнім подружжям. Позивач Свіделий Б.Л. у судовому засіданні заявив клопотання про перенесення розгляду справи для укладення договору про надання юридичної допомоги з адвокатом. Відповідачка заперечувала проти цього справи та пояснила, що в неї не має грошей на адвоката. І якщо позивача буде представляти адвокат, а її ні, то ця обставина порушить принцип рівності сторін. Суддя відмовив у задоволенні клопотання позивача і мотивував відмову тим, що перенесення засідання порушить принцип рівності сторін в цивільному процесі і процес буде несправедливим по відношенню до відповідачки. Чи були порушені принципи цивільного процесуального права суддею? Якщо так, то які? В чому полягає принцип рівності сторін в цивільному процесі?
3. Приморським районним судом м. Одеси розглядалась цивільна справа за позовом Маніна до Сидоренко про витребування майна із незаконного чужого володіння. Під час судового розгляду Манін звернувся до суду з клопотанням ведення справи російською або англійською мовами, так як він не достатньо володів українською. Чи підлягає клопотання позивача задоволенню? Чи будуть порушені принципи цивільного судочинства?

Тема 4. Учасники судового процесу
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Назвіть учасників судового процесу відповідно до ЦПК; які права та обов’язки вони мають?
2. Поняття сторони у цивільному судочинстві, їх права та обов’язки.
3. Хто такі треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, їх права та обов'язки?
4. Процесуальний статус третіх осіб, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, їх права та обов'язки.
5. Поняття та ознаки співучасті. Відмінність від третіх осіб
6. Надайте визначення процесуальному правонаступництву; які підстави залучення правонаступника передбачені ЦПК?
7. Розкрийте зміст неприпустимості зловживання процесуальними правами та їх наслідки.

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 4
1. Працівники будівельної компанії забули закрити кран в уборній, і як наслідок, вода залила розташовану поверхом нижче квартиру С.М. Петренка, пошкодила його майно. Потерпілий вирішив відшкодувати заподіяні йому збитки за рахунок винних осіб та подав позов до суду. Визначте учасників судового процесу.
2. Б.Ю. Мороз здав у гардероб театру своє пальто, однак забув взяти номерок. Після завершення вистави, коли він звернувся за своїм пальтом до гардеробу, йому відповіли, що він нічого не здавав. На момент закриття театру, виявилося, що його пальта у гардеробі не було. Б.Ю. Мороз вирішив подати позов до суду. В позовній заяві як свідків він просив викликати свого друга, суддю місцевого суду, який разом з ним був у театрі, які можуть підтвердити його чесність та добросовісність. Визначте, суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин.
3. В судовому засіданні у справі про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої пошкодженням майна, позивач заявив до суду клопотання про здійснення відеозйомки судового засідання співробітниками телеканалу «Мрії». Суд запитав у відповідача, чи погоджується він на проведення відеозйомки, і оскільки відповідач не дав своєї згоди на відеозйомку, суд відмовив позивачу в задоволенні зазначеного клопотання. Чи порушив суд права позивача, якщо так, то які саме? Яким чином позивач може захистити свої порушені права?

Тема 5. Представництво у цивільному процесі
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Що таке процесуальне представництво та яке правове становище представника цивільному процесі?
2. Назвіть види процесуального представництва.
3. Вкажіть осіб, які можуть/не можуть бути представниками в суді відповідно до ЦПК та документи, що підтверджують повноваження представника в цивільному процесі, відповідальність представника за несумлінне ведення справи.
4. Прокурор в цивільному процесі, підстави його участі, процесуальні прав а та обов’язки
5. Забезпечення захисту прав малолітніх або неповнолітніх осіб під час розгляду справи.

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 5
1. У справі за позовом Деревянця Л. до Деревянця В. про визнання права власності на частину житлового будинку і поділ земельної ділянки судом було залучено Бюро технічної інвентаризації для дачі висновку про можливий поділ будинку і порядок користування земельною ділянкою. Участь в процесі брав і прокурор, який висловив свою думку по справі і наполягав покласти її в основу рішення. Чи є відмінність між висновком Бюро технічної інвентаризації і думкою прокурора? Яке правове значення має висловлена думка прокурора для суду?
2. Під час гри в “індійців” Семенов Ігор (15 років) вистрілив із лука і влучив у руку Грішину Сергію (14 років). Згодом Грішин Сергій знаходився на лікуванні в лікарні, де йому зробили операцію і він мав потребу у поліпшеному харчуванні. На відновлення його здоров'я батьки витратили 1650 грн. У юридичній консультації, куди вони звернулися за порадою, їм роз'яснили, що заподіювач шкоди зобов'язаний відшкодувати збитки в повному обсязі. Визначте учасників судового процесу.
3. В. К. Іванків було звільнено з роботи за зловживання спиртними напоями, але під час звільнення жодних аргументів адміністрацією не було наведено. В.К. Іванків звернувся до прокурора. Останній, з метою захисту порушеного права В.К. Іванків звернувся із заявою до суду про поновлення на роботі та стягнення зарплати за вимушений прогул до суду. Яке процесуальне становище прокурора та В.К. Іванків у цій справі?

РЕФЕРАТ ДО ТЕМИ 5 (10-15 стор.)
Напишіть реферат за однією із запропонованих тем:
1. Законне представництво, права і обов’язки законних представників
2. Представництво інтересів особи адвокатом.

Тема 6. Цивільна юрисдикція та підсудність
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Поняття цивільної юрисдикції.
2. Які справи розглядають суди в порядку цивільної юрисдикції?
3. Загальна характеристика інстанційної юрисдикції
4. Поняття підсудності (територіальна юрисдикція) цивільних справ. Чим відрізняється поняття юрисдикції від підсудності?
6. Які види підсудності цивільних справ Ви знаєте? Як визначається суд, який має розглядати цивільну справу?
7. Які правила передачі справи з одного суду до іншого передбачені ЦПК?

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 6
1. Працівники будівельної компанії забули закрити кран в уборній, і як наслідок, вода залила розташовану поверхом нижче квартиру С.М. Петренка, пошкодила його майно. Потерпілий вирішив відшкодувати заподіяні йому збитки за рахунок винних осіб та подав позов до суду. Визначте учасників судового процесу.
2. Б.Ю. Мороз здав у гардероб театру своє пальто, однак забув взяти номерок. Після завершення вистави, коли він звернувся за своїм пальтом до гардеробу, йому відповіли, що він нічого не здавав. На момент закриття театру, виявилося, що його пальта у гардеробі не було. Б.Ю. Мороз вирішив подати позов до суду. В позовній заяві як свідків він просив викликати свого друга, суддю місцевого суду, який разом з ним був у театрі, які можуть підтвердити його чесність та добросовісність. Визначте, суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин.
3. В судовому засіданні у справі про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої пошкодженням майна, позивач заявив до суду клопотання про здійснення відеозйомки судового засідання співробітниками телеканалу «Мрії». Суд запитав у відповідача, чи погоджується він на проведення відеозйомки, і оскільки відповідач не дав своєї згоди на відеозйомку, суд відмовив позивачу в задоволенні зазначеного клопотання. Чи порушив суд права позивача, якщо так, то які саме? Яким чином позивач може захистити свої порушені права?

Тема 7. Процесуальні строки. Судові виклики та повідомлення
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Дайте визначення процесуальним строкам.
2. Яке значення відіграють процесуальні строки у процесі.
3. Які види процесуальних строків визначені ЦПК?
4. Як обчислюються процесуальні строки?
5. Вкажіть підстави зупинення, поновлення та продовження процесуальних строків.
6. Сформулюйте поняття судових викликів та назвіть їх види.
7. Визначте особливості порядку вручення судових повісток.

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 7
1. К.О. Юрченку була вручена судова повістка з викликом до місцевого суду для участі в судовому засіданні як відповідача. Пізніше, прочитавши та більш детально ознайомившись з судовою повісткою, К.О. Юрченко виявив той факт, що в ній не вказано про день та час явки за цим викликом. Внаслідок цієї обставини К.О. Юрченко не з’явився до суду. Чи буде К.О. Юрченко нести відповідальність за неявку за викликом? Чи повинен К.О. Юрченко з’явитися до суду для самостійного з’ясування питання про день та місце судового засідання?
2. Н.Ю. Петренку була адресована судова повістка, яка не могла бути вручена йому особисто, оскільки його не було виявлено на місці постійного проживання. Повістка була вручена неповнолітньому сину. Кваліфікуйте дії особи, яка повинна вручити судову повістку.
3. У зв'язку із перебуванням позивача у тривалому службовому відрядженні суд з власної ініціативи зупинив провадження у справі. З поверненням з відрядження (через три роки) провадження у справі було поновлено. В судовому засіданні відповідач просив суд відмовити в позові, посилаючись на пропуск строку давності. Чи може прийнята судом ця обставина як підстава для відмові у позові? Які правила зупинення і обчислення процесуальних строків?

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ ДО ТЕМИ 7
1. Знайдіть у Єдиному державному реєстрі судових рішень такі рішення, в яких суди відмовляють у поновленні або продовженні процесуальних строків, мотивуючи це тим, що причина їх пропуску не є поважною. Проаналізуйте їх і спробуйте узагальнити найбільш розповсюджені причини пропуску різних процесуальних строків.

Тема 8. Судові витрати. Заходи процесуального примусу
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Дайте визначення судовим витратам, назвіть їх види.
2. Що таке судовий збір, яким чином він обчислюється?
3. Яким є порядок сплати судового збору?
5. На кого покладається тягар сплати судових витрат, в яких випадках вони можуть бути зменшені?
6. Дайте визначення заходам процесуального примусу, назвіть їх види.

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 8
1. Маркіна подала позовну заяву до суду про розподіл майна подружжя. Суддя встановив, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175, 177 ЦПК України. Крім того, позивачка не сплатила судовий збір і витрати на інформаційно – технічне забезпечення розгляду справи. Суд виніс ухвалу про повернення позовної заяви позивачці. Чи правильні дії суду? Дайте правовий аналіз ситуації.
2. Між власником Никифоровим П. М. і орендарем Івановим М. Ф. укладено безстроковий договір найму житла. Никифоров П. М. пред'явив позов до Іванова М. Ф. про стягнення з нього заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг за два останніх місяці у розмірі 1800 грн. Відповідач, не згодний з позицією позивача, пред’явив зустрічний позов про стягнення з нього 2500 грн., які були ним потрачені на капітальний ремонт даху, який протікав. Яким чином слід розподілити судові витрати у разі задоволення вимог Никифорова П.М.і яким чином у разі задоволення вимог Іванова М. Ф.?
3. При розгляді справи за позовом Рустамова до Рубіної про виселення з квартири сусід Каюмов, викликаний у судове засідання як свідок, від явки відмовився і поїхав на рибалку. Суд постановив ухвалу про накладення на нього штрафу. Яку відповідальність в даному випадку несе свідок? Чи правильно вчинив суд? Який розмір накладеного штрафу? Чи має значення вина при накладенні штрафу?

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ ДО ТЕМИ 8
1. Як співвідносяться принцип доступності правосуддя та судові витрати учасників цивільного процесу? Яке призначення судових витрат та чи мають вони кореспондуватися із ціною позову?
2. Знайдіть у Єдиному державному реєстрі судових рішень ухвали судів про відстрочення або розстрочення сплати судових витрат. Які підстави та мотиви, з яких суд може відстрочити або розстрочити сплату судових витрат?

Тема 9. Доказування та докази у цивільному судочинстві
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Поняття доказів; засоби, за допомогою яких встановлюються докази.
2. Що являє собою “належність та допустимість”, “достовірність та достатність” доказів?
3. На кого покладається обов’язок доказування?
4. Хто є суб’єктами витребування доказів і яким чином це здійснюється?
5. Назвіть підстави звільнення від доказування, визначені ЦПК
6. Вкажіть підстави і порядок забезпечення доказів.

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 9
1. Кравцов звернувся до суду з позовом до Яремчука про захист честі та гідності. Свій позов він обґрунтував тим, що статтю Яремчука у якій, на думку позивача, містились відомості, що принижують його честь та гідність надрукувала місцева газета "ПОЛЕ". Кравцов вказував, що він не здійснював тих огидних вчинків, які стали основою статті і вимагав зобов'язати відповідача спростувати розповсюджену про нього недостовірну інформацію. Які факти стають предметом доказування? Як, на вашу думку, повинні розподілятися обов'язки із доказування? Що таке доказова презумпція?
2. У суді розглядалася справа за позовом Гузева до Арданової про визнання заповіту недійсним. Гузев стверджував, що спадкодавець під час посвідчення заповіту заступником головного лікаря був у стані несвідомості. Цей факт він підтверджував показаннями Голева, сусіди спадкодавця по палаті, який зазначив, що зранку 25 листопада 2004 р. в момент складання заповіту спадкодавець був при свідомості, а коли прийшов заступник головного лікаря для посвідчення заповіту, він знепритомнів і через 2 години, не приходячи до свідомості, помер. Показання Голева, на прохання позивача, були записані черговим лікарем, оскільки Голев був тяжко хворий і за 2 дні до слухання справи в суді, помер. Чи є дійсним заповіт? Чи мають доказову силу показання Голева, які записав лікар?

РЕФЕРАТ ДО ТЕМИ 9
Напишіть реферат за однією із запропонованих тем:
1. Поняття та види доказів у цивільному процесі.
2. Поняття та етапи доказування у цивільному процесі.
3. Предмет доказування.
4. Висновок експерта у галузі права.

ІІ СЕМЕСТР.
Тема 10. Наказне провадження
Надайте письмові відповіді на такі питання (коротко):
1. Сформулюйте поняття та особливості наказного провадження.
2. Право на звернення до суду із заявою про видачу судового наказу. Назвіть умови його реалізації.
3. Якими є вимоги до заяви про видачу судового наказу та порядок її подання?
4. Вкажіть підстави відмови у видачі судового наказу.
5. За яких підстав скасовується судовий наказу?

РЕФЕРАТ ДО ТЕМИ 10
Обрати 1 тему. Теми рефератів
1. Підстави для відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу.
2. Наказне провадження у цивільному судочинстві іноземних держав.

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 10
1. Суддя Первомайського районного суду Харківської області, розглянув заяву прокурора району від імені ПКП “Тепломережі” про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за опалення з гр. Абрамова. У заяві було зазначено, що в районі склалась складна ситуація, що пов’язана зі сплатою комунальних послуг. Суд повернув заяву прокурора та вказав на необхідність сплати в установленому порядку на користь держави судового збору у сумі 39 грн. 08 коп. Проаналізуйте рішення суду.
2. 15 серпня 2021 року суддя Бучацького районного суду Тернопільської області, розглянув заяву гр. Михайленко про стягнення із Новопетриківської сільської ради, с. Нові Петриківці Бучацького району Тернопільської області, 2483,47грн. заборгованості по заробітній платі за П квартал 2021 року. Крім того суддя самостійно вирахував та стягнув суму премії за вказаний період. Боржник протягом п’ятнадцяти днів з дня отримання копії судового наказу та доданих до неї документів подав заяву про його скасування. Розгляд справи було призначено на 8 вересня 2021 року. Розгляд справи було відкладено через те, що боржник не з’явився на судове засідання через те, що у його сестри було весілля. Проаналізуйте рішення суду.

Тема 11. Окреме провадження у цивільному судочинстві
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Сформулюйте поняття окремого провадження; визначте його відмінність від наказного.
2. Назвіть підстави обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною? Процесуальні особливості розгляду таких справ.
3. Якими є підстави визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою? Правові наслідки появи фізичної особи, яку визнано безвісти відсутньою або оголошено померлою.
4. Назвіть порядок розгляду судом справи про усиновлення. У чому полягають особливості усиновлення дитини іноземцями?
5. Особливості розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються судами.

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 11
1. Під час підготовки справи про усиновлення суддя місцевого суду за місцем проживання усиновлюваної дитини направив відповідному органу опіки і піклування вимогу подати до суду документи, що підтверджують доцільність усиновлення. Необхідні документи були відправлені поштою й одержані судом ще до судового розгляду. В процесі судового розгляду, коли вказані документи були уже досліджені, в судове засідання з’явився представник органу опіки і піклування, який звернувся з клопотанням залучити його до участі в справі. Суддя відмовив у задоволенні клопотання, мотивуючи тим, що участь органу опіки і піклування в справах про усиновлення є не обов’язковою і заслуховувати думку його представника немає потреби, оскільки необхідні суду документи уже досліджені. Оцініть дії суду.
2. Після відсутності понад один рік В.Г. Іванько його дружина звернулася до суду з заявою про визнання його безвісно відсутнім з метою отримання пенсії та відшкодування шкоди, оскільки останній зник під час перебування у службовому відрядженні. Коли його бачили співробітники востаннє, геолого-розвідувальна експедиція, до якої належав, займалась пошуком нафти у гірському районі поблизу місця військових дій. Хто має бути залучений до участі у справі? Які докази мають бути подані? Яким є механізм визнання особи безвісно відсутньою?
3. До суду звернулась гр. Юськова для встановлення факту перебування у родинних віносинах зі своїм померлим чоловіком, гр. Юськовим. Встановлення такого факту її потрібне для вступу у спадщину, а нотаріус відмовляється видати їй свідоцтво на право власності, так як не збереглось свідоцтво про шлюб. Які особи мають бути залучені до справи і які докази надані? Вирішіть справу.
4. Шелудько і Миронов довгий час перебували у фактичних шлюбних відносинах, але шлюб не зареєстрували. Від цього шлюбу Шелудько народила дитину, а через рік сторони зареєстрували шлюб в органах РАЦСу, вказавши в заяві, що у них є дитина. Миронов помер від нещасного випадку. Для того, щоб одержати для доньки виплати, Шелудько звернулася до місцевого суду із заявою про встановлення факту батьківства. Її вимога була задоволена. Орган РАЦСу видав свідоцтво про народження дочки Шелудько, в якому батьком дитини був зазначений Миронов. Чи підлягає судовому встановленню факт батьківства? Визначте заявників і заінтересованих осіб по справі.

РЕФЕРАТ ДО ТЕМИ 11
Напишіть реферат за однією із запропонованих тем:
1. Зміст принципу гласності цивільного судочинства.
2. Зміст принципу рівності громадян в суді.
3. Переваги та недоліки електронного судочинства.

Тема 12. Позовне провадження
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Охарактеризуйте позовне провадження у цивільному судочинстві.
2. Що таке позов, з яких елементів складається; назвіть види позовів
3. Що мається на увазі, коли йдеться про забезпечення позову?
4. Які Ви знаєте заяви по суті справи; заяви з процесуальних питань?
5. Які процесуальні дії здійснюються на стадії відкриття провадження у справі? Підстави залишення позовної заяви без руху, повернення.
6. Які процесуальні дії вчиняються на стадії підготовчого провадження? Підстави зупинення, закриття провадження у справі.
7. Що таке врегулювання спору за участю судді?
8. Дайте визначення мировій угоді, її особливості.
9. Яке завдання розгляду справи по суті?
10. Поняття судового рішення та його види.
11. Які справи розглядаються в порядку спрощеного позовного провадження?
12. Назвіть підстави для заочного розгляду справи.

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 12
1. Грибачов Г.О. звернувся до районного суду м. Харкова з позовною заявою до тролейбусного депо № 3, профспілкового комітету тролейбусного депо № 3, Харківського комунального підприємства “Міськелектротранс” про визнання потерпілим від неправомірних дій відповідачів, відшкодування матеріальної та моральної шкоди та стягнення заробітної плати. До позовної заяви Грибачов Г.О. додав клопотання про відстрочення від сплати судового збору та витрат на інформаційно-технічне забезпечення. Суддя районного суду м. Харкова залишив позовну заяву Грибачова Г.О. без руху, надавши строк для сплати судового збору та витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи. У подальшому позовна заява Грибачова Г.О. була визнана неподаною й повернута позивачеві, оскільки останній не надав суду платіжних документів. Чи правомірні дії судді? У яких випадках суддя може відстрочити чи розстрочити сплату судових витрат, зменшити їх розмір чи звільнити від їх сплати?
2. Позивач Варава К. П. звернулася до суду з позовом до Хрещенівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області про визнання права власності на спадкове майно, посилаючись на те, що 24.05.2020 року померла її мати Ваврік Т.В. Після смерті матері відкрилась спадщина, в тому числі на земельну ділянку з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, площею 2,0 та., яка розташована на території Хрещенівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області. За життя Ваврік Т.В. склала заповіт, однак, позивачу при зверненні до нотаріальної контори у встановлений законом строк, було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на вищевказану земельну ділянку у зв'язку з тим, що у правовстановлюючому документі, а саме в державному акті на право приватної власності на землю від 09.07.2003 року, серія ІУ-ХС №018125, є дописки, здійснені рукописним способом. У зв'язку з цим, позивач просила суд визнати за нею право власності на вищевказане спадкове майно. Представник відповідача в судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи за відсутності представника сільської ради, позовні вимоги визнають, заперечень не мають. Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів, суд доходить висновку, що позовні вимоги позивача знайшли своє доведення в судовому засіданні, є такими, що ґрунтуються на вимогах чинного законодавства України, у зв'язку з чим позов підлягає задоволенню. Які докази має надати позивач для розгляду справи? Розкрийте зміст заяви про забезпечення доказів. В чому полягає оцінка доказів в цивільному судочинстві? Надайте правову оцінку ситуації.
3. До районного суду м. Харкова звернулася Балаш Р.І. з позовом до ФОП Колізуб Н.В. з позовом про захист прав споживача. Свої позовні вимоги позивачка обґрунтувала тим, що вона придбала у відповідача меблі на загальну суму 26000 грн. У зв’язку з тим, що меблі мають суттєві недоліки, які не можна усунути, позивачка просила суд розірвати договір купівлі-продажу між нею та відповідачем, стягнути з відповідача вартість меблів у розмірі 26000 грн. та моральну шкоду в розмірі 10000 грн. Своєю ухвалою суд відмовив у відкритті провадження у справі, вказавши, що позивачка не може звертатися з позовною заявою, яка містить декілька вимог, тому її заява не може бути розглянута в порядку цивільного судочинства. Чи правильне рішення прийняв суд? Дайте аналіз зазначеній процесуальній ситуації.
4. У серпні 2021 р. до Нововодолазького районного суду Харківської області від імені Кузьменської Н.П. з позовом до Кузьменської М.Г. про визнання її такою, що втратила право користування житловим приміщенням, звернувся адвокат С. При вирішенні питання про відкриття провадження у справі суддею було з’ ясовано, що до позовної заяви не додано документа, що підтверджує повноваження представника Кузьменської Н.П. - адвоката С. На цій підставі судом постановлено ухвалу про повернення позовної заяви. Адвокат С. повторно звернувся до суду з тим самим позовом, додавши до нього ордер, який видано адвокатським об’єднанням. Суд відмовив у відкритті провадження у справі, посилаючись на те, що цивільне процесуальне законодавство не допускає повторного звернення до суду з тотожним позовом. Проаналізуйте дії суду. Визначте та дайте характеристику підставам повернення позовної заяви.

Тема 13. Апеляційне провадження
Надати письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Назвіть суди апеляційної інстанції, їх повноваження.
3. Якими є вимоги щодо форми та змісту апеляційної скарги?
4. Які процесуальні дії суду на стадії відкриття апеляційного провадження?
5. Коли суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження?
6. Назвіть підстави для закриття апеляційного провадження?
7. Вкажіть підстави для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення.
8. Які підстави для скасування судового рішення повністю або частково з закриттям провадження у справі або залишенням позову без розгляду у відповідній частині?

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 13
1. У березні 2021р. до районного суду м. Харкова звернулась Чуприна С.В. до Чуприни О.М. з позовом про поділ спільно нажитого майна. При вирішенні питання щодо відкриття провадження у справі за зазначеним позовом судом з’ясовано, що відповідач Чуприна О.М. вже звертався раніше до цього суду до своєї колишньої дружини Чуприни С.В. з позовом про поділ спільно нажитого майна, але під час слухання справи від позову відмовився. Відмова від позову була прийнята судом, провадження у справі закрито. Ухвала про закриття провадження у справі набрала законної сили. На підставі того, що є така, що набрала законної сили, ухвала суду про закриття провадження у справі у зв’язку з відмовою позивача від позову в спорі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, суддя постановив ухвалу, якою відмовив у відкритті провадження у справі за позовом Чуприни С. В. Чи правильно вчинив суд? Проаналізуйте зазначену процесуальну ситуацію.
2. Київський районний суд м. Харкова розглядав справу про захист честі, гідності та ділової репутації за позовом Федорова В.П. до телекомпанії. Після розгляду справи відповідач звернувся до секретаря судового засідання із проханням скопіювати запис судового засідання, на що той відповів, що копіювання може здійснюватися лише за ухвалою суду. Крім того, до судді звернувся свідок із вимогою внести виправлення до журналу судового засідання, оскільки в ньому не зазначено, що він давав показання. Який порядок ознайомлення, копіювання і роздрукування технічного запису судового засідання? У якому порядку розглядаються зауваження щодо журналу судового засідання? Чи може свідок звернутися із такими зауваженнями?
3. Машков звернувся з позовом до Яшина про відшкодування матеріальної шкоди в сумі 5000 грн., посилаючись на те, що з вини відповідача сталося затоплення його квартири гарячою водою, внаслідок чого він змушений був зробити у квартирі ремонт. Відповідач, повідомлений належним чином про час і місце судового засідання, до суду не з’явився і про причини неявки не повідомив. У судовому засіданні позивач заявив клопотання про заочний розгляд справи і про збільшення позовних вимог на 1000 грн. Суд задовольнив усі клопотання Машкова та виніс ухвалу про заочний розгляд справи. Заочним рішенням позов був задоволений у повному обсязі. На зазначене рішення суду Яшин подав апеляційну скаргу. Апеляційний суд виніс ухвалу, в якій зазначив, що апеляційна скарга не підлягає прийняттю до апеляційного провадження, оскільки оскаржити заочне рішення в загальному порядку може лише позивач. Дайте правову оцінку діям суду першої інстанції, апеляційного суду та відповідача.
4. Судом 6 листопада 2021 р. постановлено заочне рішення, яким були задоволені позовні вимоги Гомінко до Луніна та Мусіна про стягнення суми боргу у розмірі по 4000 грн з кожного. В заяві про перегляд заочного рішення від 19 листопада 2021 р. Лунін та Мусін просили рішення скасувати, посилаючись на те, що вони не отримували судові повістки про день, час і місце слухання справи. Ухвалою суду від 14 грудня 2021 р. вказана заява залишена без задоволення. Лунін та Мусін не погодились з ухвалою і 19 грудня 2021 р. подали апеляційну скаргу на ухвалу суду, в якій просили скасувати ухвалу та постановити нову про перегляд заочного рішення. Перевіривши матеріали справи судова колегія залишила апеляційну скаргу без розгляду. Чи допущені процесуальні помилки судами? Чи правильно діяли відповідачі?

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ ДО ТЕМИ 13
1. Складіть проєкт апеляційної скарги на ухвалу суду першої інстанції від імені прокурора.
2. Складіть проєкт рішення суду апеляційної інстанції.

Тема 14. Касаційне провадження
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Який суд є касаційною інстанцією, його повноваження.
2. Вимоги до форми та змісту касаційної скарги.
3. Якими є процесуальні дії суду на стадії відкриття касаційного провадження.
4. Коли суд відмовляє у відкритті касаційного провадження?
5. Назвіть підстави для залишення касаційної скарги без руху, повернення касаційної скарги.
6. Якими є підстави для закриття касаційного провадження?

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 14
1. Позивач у справі оскаржив у касаційному порядку рішення суду першої інстанції після його перегляду в апеляційному порядку у встановлений законом строк. Суддя-доповідач постановив ухвалу, в якій зазначив підстави для залишення касаційної скарги без руху, мотивуючи несплатою суми судового зборища та неоплатою витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, та встановив строк для усунення недоліків. Позивач у встановлений судом строк визначені недоліки не усунув. Яку ухвалу має постановити суддя касаційної інстанції?
2. Бабаєва звернулася до районного суду із позовною заявою про надання їй житлової площі в будинку Іванова і Яхарова. Рішенням суду позов Бабаєвої був задоволений. З апеляційною скаргою на це рішення звернулася громадянка Обід, яка проживає в спірному помешканні і не притягнута до участі у справі як сторона. Суд апеляційної інстанції у задоволенні скарги відмовив та рішення суду першої інстанції залишив без змін. Обід вирішила звернутися до касаційного суду. Дайте відповідь на питання, чи є підстави для скасування рішення суду першої інстанції і ухвали апеляційного суду? Вирішіть ситуацію.
3. При розгляді справи у апеляційному порядку брав участь суддя апеляційного суду, який раніше брав участь у розгляді цієї справи судом першої інстанції. Чи може ця обставина бути підставою для подання касаційної скарги, якщо законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції та ухвали апеляційного суду не викликає сумнівів з погляду вирішення питання про права та обов'язки сторін?

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ ДО ТЕМИ 14
1. Складіть порівняльну схему-таблицю апеляційного та касаційного проваджень за запропонованим прикладом:
Апеляційне провадження Касаційне провадження
Суб’єкти звернення
Об’єкти оскарження
Підстави звернення
Строки оскарження
Порядок розгляду справи
Повноваження суду

Тема 15. Перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисто):
1. Зміст перегляду рішень, ухвал, наказів суду. Який суд наділений повноваженнями перегляду судових рішень у зв'язку з нововиявленими обставинами або виключними обставинами? Які вони?
2. Хто є суб’єктами звернення до суду про перегляд судових рішень у зв'язку з нововиявленими обставинами або виключними обставинами?
3. Строк подання заяв про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами
4. Якою є форма та зміст заяви про перегляд судового рішення?
5. Назвіть підстави перегляду судових рішень у зв'язку з нововиявленими обставинами або виключними обставинами.
6. Які судові акти можуть бути переглянуті у зв'язку з нововиявленими обставинами?

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 15
1. В.Д. Васьків звернулася до місцевого суду із заявою про перегляд у зв’язку з нововиявленими обставинами рішення суду про стягнення з неї 21 тис. грн. за відшкодування збитків, заподіяних унаслідок нестачі товарно-матеріальних цінностей в крамниці, де вона працювала завідувачкою. В обґрунтуванні заяви вона вказала, що розглядаючи документацію бухгалтерії вже після набуття рішенням сили, вона знайшла документ, який не був відомий ревізорові. Зміст документа свідчить про те, що нестачі в крамниці дійсно не було. Як повинен діяти суд?
2. Під час розгляду заяви про перегляд справи за нововиявленими обставинами заявник до судового засідання не з’явився і про причини неявки суд не повідомив, хоча його своєчасно було повідомлено про час і місце розгляду справи. Суд відклав судове засідання і направив заявникові повідомлення про день і час нового слухання справи. Як повинен діяти суддя?

РЕФЕРАТ ДО ТЕМИ 15
Обрати 1 тему
1. Порівняльна характеристика особливостей перегляду судових рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами з порядком перегляду судових рішень судами апеляційної та касаційної інстанції.
2. Підстави для перегляду судових рішень у зв’язку з нововиявленими обставинами за цивільним процесуальним законодавством зарубіжних країн.

Тема 16. Процесуальні питання, пов’язані з виконанням судових рішень у цивільних справах та рішень інших органів (посадових осіб)
Надайте письмові відповіді на такі питання (стисло):
1. Сформулюйте поняття негайного виконання судових рішень та назвіть категорії справ, щодо яких суд допускає негайне виконання
2. Вкажіть процесуальний порядок звернення судових рішень до виконання (підстави, строки)
3. Чи допускає цивільне процесуальне законодавство можливість виправлення помилок у виконавчому законодавстві?
4. Відстрочення і розстрочення виконання, зміна чи встановлення способу і порядку виконання. Чи можливе укладення мирової угоди в процесі виконання?
5. Що таке поворот виконання рішення, постанови? Його особливості.

ЗАДАЧІ ДО ТЕМИ 16
1. Рішенням Голосіївського районного суду м. Києва від 14 березня 2018 р. за позовом про відшкодування шкоди внаслідок ДТП було вирішено стягнути на користь позивача 30 000 грн. Рішення набрало законної сили і було відкрито виконавче провадження, під час якого сторони вирішили укласти мирову угоду. Чи можливе укладення мирової угоди під час виконавчого провадження? Чи має право стягувач відмовитись від продовження виконавчого провадження?

2. Після смерті К.Г. Рудь, стягувача за виконавчим листом про стягнення грошової суми на відшкодування збитків за договором позики, до державного виконавця звернувся Ю.Б. Коробов, родич померлого, і подав заповіт на своє ім’я. До того часу грошові суми були отримані від боржника і перебували на депозитному рахунку відділу державної виконавчої служби. Як вирішити цю ситуацію?

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ ДО ТЕМИ 16
1. Складіть проект ухвали суду про зупинення виконання або зупинення дії судового рішення.

2. Складіть проект скарги до суду на рішення, дією або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення.
Ця робота була виставлена на продаж користувачем сайту,
тому її достовірність, умови замовлення та способи оплати
можна дізнатись у автора цієї роботи ...

Щоб переглянути інформацію про автора
натисніть на посилання нижче і...
Зачекайте секунд...
Дивіться також:



Форма входа Реєстрація
Запам'ятати мене Забув пароль ?
Реклама

Топ 10 авторів
lessonz lessonz 4275
В'ячеслав ID:217
  • Стать:Мужчина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 4275
  • Зареєстрований: 07.07.2011
vipbond vipbond 3609
Вікторія Петрівна ID:74
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 3609
  • Зареєстрований: 09.01.2011
k_alena k_alena 2317
Елена ID:565
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:немає
  • Робіт додано: 2317
  • Зареєстрований: 11.07.2012
Ангелина Ангелина 2138
Ангелина ID:213
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 2138
  • Зареєстрований: 05.07.2011
olga olga 1466
Ольга ID:184
  • Стать:Женщина
  • Группа: Продавці
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 1466
  • Зареєстрований: 03.06.2011
uliya uliya 1449
Юлія Олександрівна ID:197
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 1449
  • Зареєстрований: 19.06.2011
FPM-2007 FPM-2007 1023
Стороженко Андрій Юрійович ID:1255
  • Стать:Мужчина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 1023
  • Зареєстрований: 17.08.2014
Viktor Viktor 918
Віктор ID:273
  • Стать:Мужчина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 918
  • Зареєстрований: 26.09.2011
mars1814 mars1814 868
Олександр ID:104
  • Стать:Мужчина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 868
  • Зареєстрований: 16.02.2011
Nayka Nayka 546
Светлана ID:235
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:немає
  • Робіт додано: 546
  • Зареєстрований: 27.07.2011
Статистика



Онлайн всего: 4
Гостей: 4
Пользователей: 0



Всі партнери



Студенський каталог готових робіт © 2024 - Усі права застережено
Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали, які розміщені користувачами.