Меню сайту

Нові користувачі
Марina
Автори робіт
26.03.2024
Zaituna
Користувачі
24.03.2024
vasylko777
Користувачі
22.03.2024
Анжеліка09092002
Користувачі
28.02.2024
Анюта____________________
Користувачі
22.02.2024
Ти користуєшся WEBMONEY?


аватар
Жукова Вікторія Сергіївна

Рейтинг: 10
аватар
Олена Сергіївна

Рейтинг: 10
Шамеян Алена Юрьевна

Рейтинг: 11
аватар
Николайчук Сергей Владимирович

Рейтинг: 10
аватар
Комарницький Євген Євгенович

Рейтинг: 10
аватар
Вараксіна Ольга Михайлівна

Рейтинг: 10

Замовляйте роботи у професіоналів






Шановний користувач!
Якщо Ви рахуєте, що дана робота неякісна, порушує авторські права
або ж є проблеми з її достовірністю
повідомте про це адміністратора

Українська мова (МАУП)


Контрольна робота
K-26198

Завдання №1.
1. Напишіть (стисло) про свої мовні проблеми, їхні причини і можливі шляхи розв’язання. На скільки балів (за 10-бальною шкалою) ви оцінюєте свої знання з української мови.
2. Напишіть, які вимоги культури мови порушено в наведених фрагментах.
Правильну відповідь вам допоможе матеріал лекції 1.2.
І. [Лист солдата до дівчини із збереженням орфографії автора.]
Січас служить какось непривично, трудно звикать, що тобою командують, та все привикнецця, пайка хватає, наїдаюся полностью, так що на здоров’я не скаржусь, плюс до цього ще й рижим, і фіззарядка теж здоров’я дасть…(О.Гончар. Роман „Собор“.)
ІІ. – А я це-о… Ну, ніби йшов… і це-о… Палажка Багнюкова ніби це-о… каже… це-о…ніби світла у вас нема. То я… це-о… Ну, ніби зайшов до вас… Це-о .. Ніби сказати хочу, що…це-о, не переживайте, тітко Ярино, бо… це-о… скоро поправлять. Дріт упав, обірвався ніби. То я, знаєте, це-о… Щоб ви не переживали. Це не тільки у вас: і в Литвака нема, і в Дідурника…(В.Горбатюк. Оповідання „Небіж Гринь“.)
ІІІ. Тьотя зацокотіла каблучкою об графин:
– Не так давно я прочитала, щоб ви знали, товариші, одну дуже цікаву книжку. Прочитала всю книжку, і в тій книжці прочитала буквально все, що було написане і надруковане в тій книжці. Буквально все. А найбільше я прочитала, щоб ви знали, таке глибокодумне місце: життя – то є все… І оце воно мені зараз чомусь згадалося: життя – то є все… Так! (Трошки задумалась, покивала головою, зітхнула). Життя – то є все… Пропоную, товариші, обрати президію. (Поспішаючись) Гадаю, годі буде одного председателя? Заперечень нема? Нема!.. Кого? (М.Куліш. П’єса „Мина Мазайло“.)
ІV. – Я не ферштеєн, – спробував він [Герман] зупинити мою бабцю, але її не так легко було збити з пантелику.
– Нічо, нічо, за пару днів заферштеєш, ти способний, зразу видно. Бачиш, такий молодий, а вже в очках, значить, читаєш багато. Ну, а раз читаєш, то і понімать скоро начнеш. Не беспокойся. (Н.Сняданко. Колекція пристрастей.)
V. – …Ти будеш працювати на одного типа, який мене дуже цікавить, – заявив якось Славко, – з професійного боку, звісно. <…> Діагнозу я йому поки що не можу поставити, але передбачаю так звану амбітендентність особистості, коли, з одного боку, – схильність до авторитаризму, нігілізму і інтолерантности, а з другого – комплекс неповноцінности, хворобливої невпевнености аж до мазохічного самоненависництва і аутоагресії. Усе це, на щастя, сублімоване у більш-менш прийнятні форми… Перекладаю для таких чайників, як ти, чоловіче: я б тобі НЕ РАДИВ з ним зв’язуватися! (А.Хома. Репетитор.)
VІ. Усе почалося з Ді Снайдера і точкаріка. Навіть якби Ді Снайдер не зробив у своєму житті нічого, крім написання „Курсу виживання для підлітків“, уривки з якого було опубліковано в журналі „Ровєснік“ у кінці 80-х, він мав би повне право увійти в історію нашого двору як визначна і доленосна особистість. Але Ді Снайдер був крім того ще й музикантом, крутим патлатим рокером, нормальним пацаном із нормальним хаєром, який лабав кайфові соляки на своєму фірмовому фендері, носив потерту косуху і додавав справжнього драйву в кожний концерт. Він не належав до попси типу Джима Моррісона, Сантани, „Лед Зеппелін“, не кажучи вже про якийсь там „Гелловін“, яких слухали і якими захоплюваися всі підряд. Ді Снайдер лабав музон для тих, хто в’їжджає у справжні гард-рокові розклади, вміє цінувати децибели і не шукає в житті легких шляхів. (Н.Сняданко. Колекція пристрастей.)
3. Складіть автобіографію (див. лекцію 7.2).
4. Перекладіть словосполучення українською мовою.
Домашний адрес – поздравительный адрес, военная кафедра – военный конфликт – воинские почести, дружеский визит – дружный коллектив, первоочередная задача – математические задачи, натянутые отношения – отношения равенства, книжный магазин – книжные выражения, музыкальный слух – музыкальное общество, документы в личном деле – личные привязанности, способный ребенок – способный на все, тактичный руководитель – тактический прием.
5. Подайте про себе (знову ж таки стисло) неофіційну інформацію (захоплення, зовнішність, стиль життя, характер тощо), яка допоможе вирізняти вас з-поміж інших студентів і зробить спілкування більш особистісним.

Завдання № 2
1. Прочитайте лекцію 3.1. („Основні норми української літературної вимови“)
2. Виконайте вправу. Уставте пропущені літери – в або у.
І. … 1997 році закінчила Національний авіаційний університет.
ІІ. …вічливий, сумлінний, …рівноважений.
ІІІ. Бере участь … методичній роботі; здобула диплом …чителя; брала участь … олімпіадах; працює … училищі; виявив себе грамотним …чителем; …досконалює майстерність; здобув …чений ступінь.
3. Прочитайте „Короткий словник наголосів“ (див. Лекція 3.1). До нього вміщено слова, в акцентуванні яких постійно трапляються помилки. Думаю, що серед цих слів ви знайдете такі, що є актуальними для вас. Зрозуміло, що за один раз ви їх не запам’ятаєте, тому можна просто розпочати цей процес.
Усі наголошування є нормативними, і буде чудово, якщо ви вводитимете в ужиток правильні (кодифіковані, нормативні) слова.
Кожен обирає свій шлях запам’ятовування. Я ж пропоную вам скласти по одному реченню. Уведіть до нього якомога більше слів із цього словника.
Найкращі речення використовуватимуться для спільних тренувань.
4.
1) Вивчіть правило про кличний відмінок іменників (Лекція 5.4. ХІІ). Поставте наведені іменники в цьому відмінку.
Анатолій Петрович, Максим Володимирович, Генріх Ярославович, Ігор Тимофійович, Володимир Григорович, Віталій Андрійович, Олег Юрійович, Федір Пилипович, Григорій Михайлович, Степан Васильович, Василь Ігорович, Геннадій Мусійович, Еміль Якович, Кирило Петрович, Сава Максимович, Лука Петрович, Богдана Іванівна, Марина Олександрівна, Стефанія Григорівна, Зоя Павлівна, Любов Сергіївна, Надія Вікторівна, Ольга Дмитрівна, Адель Миколаївна, Світлана Микитівна, Марія Олексіївна, Зоря Данилівна, Ася Сергіївна, Милиця Дмитрівна.
2) Утворіть кличний відмінок свого імені.
3) Дайте відповідь на питання: Коли ми використовуємо кличний відмінок? У якій формі мовлення – усній чи писемній – уживання кличного відмінка є обов’язковим? Чи послідовно ви використовуєте кличний відмінок, спілкуючись українською мовою?
Чи є в російській мові кличний відмінок?

5. Складіть 2 заяви на ім’я керівника: а) про надання вам відпустки, б) будь-яку іншу.
Перед складанням документів ознайомтеся зі словником.
Заява
В одном экземпляре
к заявлению прилагать
личный листок по учету кадров
на должность
– ведущего инженера
– казначея
– менеджера по продаже
– прораба
– разнорабочего
– управляющего службой маркетинга
– юрисконсульта
отпуск за свой счет
отпуск по болезни
отпуск по уходу за ребенком
по семейным обстоятельствам
принять в отдел
с сокращенным рабочим днем
сдавать экзамены
указанные документы – в одному примірнику
– до заяви додавати
– особовий листок з обліку кадрів
– на посаду
– провідного інженера
– скарбника
– менеджера з продажу
– виконроба
– різнороба
– керівника служби маркетингу
– юрисконсульта
– відпустка за свій рахунок
– відпустка у зв’язку із хворобою
– відпустка для догляду за дитиною
– через сімейні обставини
– прийняти до відділу (у відділ)
– зі скороченим робочим днем
– складати іспити (екзамени)
– зазначені документи

6. Чи помічаєте ви мовні помилки навколо себе (у рекламі, в оголошеннях тощо)? Якщо так, то наведіть їх.
Біля мене нещодавно відкрився магазин із такою назвою: ПОРТ’ЬЄРИ“. Якої помилки припустився автор?
Бажаю успіхів!
Викладач Галина Йосипівна
Завдання № 3.
Завдання містить три блоки – 1) ділові папери, 2) лексика, 3) граматика.
У виконанні граматичних завдань (4-5) вам допоможе матеріал лекцій 5.1 і 5.4.
При виконанні другого і третього завдань у пригоді стануть наведені зразки ділових листів.
ЗРАЗКИ ДІЛОВИХ ЛИСТІВ
Шановний Максиме Григоровичу!
Щиро вдячні Вам за запрошення нашого інституту стати співорганізатором науково-практичної конференції "Актуальні проблеми профорієнтації та професійного навчання безробітних у сучасних умовах життя".
Зі свого боку передбачаємо запросити до участі у конференції викладачів інституту.
З повагою,
ректор ІПКМ Підпис К.Г.Федорика

Шановний Кудрявський Михайле Петровичу!
Щиро вітаю Вас із 55-ою річницею визволення України від фашистських загарбників!
Бажаю Вам доброго здоров’я, благополуччя, довгих років життя на землі, яку Ви захистили. Хай щастить Вам завжди і в усьому, бо ми народ, який перемогти неможливо.
Низько вклоняюсь Вам за Ваш ратний і трудовий подвиг.
З глибокою повагою (підпис) О.Омельченко
Київський міський голова

Шановні друзі!
З великою приємністю вітаю вас із першим солідним ювілеєм – десятиріччям газети “Хрещатик”. Ваше свято започатковує низку ювілеїв видань, які з’явилися на хвилі демократизації нашого суспільства і виступали з яскравими публікаціями, що наближали незалежність України. Незалежність, десятиріччя якої ми відзначатимемо наступного року.
Найголовніше, що за всі ці роки газета не втратила державницьких позицій. Вона рішуче й послідовно виступає за утвердження демократичних принципів життя суспільства, за проведення економічних реформ, які дадуть змогу Україні гідно увійти в сім’ю європейських народів. Виступи газети – завжди оперативні, актуальні, часто дошкульні, але, як правило, об’єктивні, зумовлені небайдужістю до стану справ у державі.
Тож бажаю колективу редакції не втрачати набутого, глибоко, чесно та об’єктивно продовжувати головну справу – бути правдивими літописцями часу, патріотами України. Зичу вам ще багато ювілеїв, гострого пера і любові читачів.
Віктор Ющенко,
прем’єр-міністр України

Завдання № 3
1. Прочитайте текст (у двох варіантах), складений моїм студентом Дмитром Мусатовим. Він допоможе в опануванні орфоепічних норм української мови. У першому варіанті проставлено наголоси. Два виділення в слові означають, що воно має варіанти наголошування. Після опрацювання варіанта з підказками спробуйте прочитати текст без наголосів. Текст на перший погляд нескладний, але це лише на перший погляд. Успіхів!
Прогулянка Києвом
Теплого весняного дня хороше гуляти вулицями міста. Можна багато часу проводити, споглядаючи все навкруги: ось маляр фарбує стовпи біля колії трамвая; ось агент з продажу нерухомості із запалом переконує в чомусь клієнта, сидячи в тісному бістро, де спритний бармен з усього розмаху наливає якийсь напій у склянку заміжній пані із чарівною усмішкою, а дочка хазяїна закладу дає вказівки офіціантам; ось пройшла пара із правового коледжу із задоволенням куштуючи солодощі: різнокольорові льодяники, пиріжки з кизиловим джемом, хрумке печиво на вершковому маслі та смажений арахіс; ось донька з матір’ю, ідучи з центрального оптово-роздрібного складу-магазину, несуть у руках пакунки з легким літнім одягом, бавовняними та шовковими сорочками й блузками; ось двірник, докладаючи надлюдських зусиль, несе на спині якийсь дивний предмет у коробці, заввишки, завтовшки й завдовжки сімдесят чотири сантиметри; ось два міліціонери перевіряють паспорти й перепустки при вході до Міністерства агрополітики та сільського господарства, куди на нараду з приводу заборони прокладення газопроводів, нафтопроводів чи спорудження газоочисних агрегатів поблизу будь-яких сільськогосподарських угідь поспішають директори агрофірм; ось водії таксі зібралися біля зовсім нового колеса, що лежить прямо на автошляху, і розв’язують загадку про його дивовижну появу тут; ось дівчина із подругою розглядають написи на якійсь рідкісній платівці; ось кілька авторів, кружляючи навколо статуї в центрі парку, добирають влучний заголовок до нового видання ілюстрованого каталогу витворів живопису та архітектури; ось одинадцять учнів, ждучи вчителів, що зупинилися біля адресно-довідкового столу, навперейми розповідають один одному про похід до річкового вокзалу та прогулянку за течією Дніпра на теплоході; ось бухгалтери та експерти з податкових платежів, переглядаючи кошторис на поточний місяць, відповідають на запитання біржових маклерів (цариною яких завжди була посередницька діяльність при врегулюванні численних питань з укладення угоди) про можливість компромісу в перерозподілі надлишкового прибутку та щодо зміни маркетингової політики об’єднання підприємств «Київ-Цемент» з метою зменшення заподіяних високими податками збитків; ось шофер у дивній хутряній куртці зупинив вантажівку посередині вулиці біля універмагу, до господарського відділу якого привіз чергову партію інструментів та кухонного начиння; ось два доктори наук з Інституту металургії та надтвердих сплавів ведуть досить різкий діалог про шляхи найскорішого подолання перехідного етапу розвитку індустрії; ось столяри пронесли зовсім нові дерев’яні сходові поруччя; ось дрібний торговець, держачи в руках лоток із кульковими ручками, брелоками, штемпелями, гучним голосом рекламує свій товар; ось …
Цей перелік можна було б продовжувати, але достоту відомо, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

Прогулянка Києвом
Теплого весняного дня хороше гуляти вулицями міста. Можна багато часу проводити, споглядаючи все навкруги: ось маляр фарбує стовпи біля колії трамвая; ось агент з продажу нерухомості із запалом переконує в чомусь клієнта, сидячи в тісному бістро, де спритний бармен з усього розмаху наливає якийсь напій у склянку заміжній пані із чарівною усмішкою, а дочка хазяїна закладу дає вказівки офіціантам; ось пройшла пара із правового коледжу із задоволенням куштуючи солодощі: різнокольорові льодяники, пиріжки з кизиловим джемом, хрумке печиво на вершковому маслі та смажений арахіс; ось донька з матір’ю, ідучи з центрального оптово-роздрібного складу-магазину, несуть у руках пакунки з легким літнім одягом, бавовняними та шовковими сорочками й блузками; ось двірник, докладаючи надлюдських зусиль, несе на спині якийсь дивний предмет у коробці, заввишки, завтовшки й завдовжки сімдесят чотири сантиметри; ось два міліціонери перевіряють паспорти й перепустки при вході до Міністерства агрополітики та сільського господарства, куди на нараду з приводу заборони прокладення газопроводів, нафтопроводів чи спорудження газоочисних агрегатів поблизу будь-яких сільськогосподарських угідь поспішають директори агрофірм; ось водії таксі зібралися біля зовсім нового колеса, що лежить прямо на автошляху, і розв’язують загадку про його дивовижну появу тут; ось дівчина із подругою розглядають написи на якійсь рідкісній платівці; ось кілька авторів, кружляючи навколо статуї в центрі парку, добирають влучний заголовок до нового видання ілюстрованого каталогу витворів живопису та архітектури; ось одинадцять учнів, ждучи вчителів, що зупинилися біля адресно-довідкового столу, навперейми розповідають один одному про похід до річкового вокзалу та прогулянку за течією Дніпра на теплоході; ось бухгалтери та експерти з податкових платежів, переглядаючи кошторис на поточний місяць, відповідають на запитання біржових маклерів (цариною яких завжди була посередницька діяльність при врегулюванні численних питань з укладення угоди) про можливість компромісу в перерозподілі надлишкового прибутку та щодо зміни маркетингової політики об’єднання підприємств «Київ-Цемент» з метою зменшення заподіяних високими податками збитків; ось шофер у дивній хутряній куртці зупинив вантажівку посередині вулиці біля універмагу, до господарського відділу якого привіз чергову партію інструментів та кухонного начиння; ось два доктори наук з Інституту металургії та надтвердих сплавів ведуть досить різкий діалог про шляхи найскорішого подолання перехідного етапу розвитку індустрії; ось столяри пронесли зовсім нові дерев’яні сходові поруччя; ось дрібний торговець, держачи в руках лоток із кульковими ручками, брелоками, штемпелями, гучним голосом рекламує свій товар; ось …
Цей перелік можна було б продовжувати, але достоту відомо, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути.
2. Складіть лист-подяку будь-якій організації (або особі) за благодійний внесок (або щось інше) від імені директора навчального закладу або будь-якої іншої особи.
3. Ви є директором фірми. Складіть лист-привітання Ваших ділових партнерів з будь-якої нагоди.
4. Поставте іменники у формі родового відмінка однини.
Адрес, Арарат, блок, брелок, бюджет, бюлетень, верес, оригінал, оцет, ремонт, ренесанс, рентген, ремікс, Рим, рок-н-рол, сегмент, сервіс, сертифікат, спектр, флігель, фломастер, форс-мажор, хайвей, хард-рок, хміль, центнер.
Зазначте, як саме ви визначали закінчення.
Зразок виконання завдання. Парижа (назва міста), реманенту (збірне поняття).

5. Визначте рід іменників – жіночий, чоловічий, середній.
Аерозоль, антре, антраша, антресоль, бандероль, барбекю, баро, газель, жакоб, карт-бланш, папараці, перекис, путасу, ретуш, сироко, торі, туш, фальш, тюль, шампунь, нежить.

6. Не звертаючись до словника, складіть речення із словами, значення яких ви знаєте.
Безпечність, блокбастер, бурштин, відтак, ґречний, дозоляти, достеменно, зашкарублість, карколомний, царина, церата, чарунка, чільний, ятка.

7. На місці пропусків уставте потрібне слово з наведених у дужках. Складіть із ними речення.
…– такий, що його можна виправити; … – призначений для виправлення кого-небудь (випрáвний – виправнúй);
… – організація, товариство; … – дія (об’є́днання, об’єднáння);
… – зручність; … – користь (вигóда, вúгода);
… – пристрасність, запальність, азарт; …– вибуховий пристрій, хвороба тварин (зáпал; запáл);
…– зразковий, стандартний; …– характерний (типовúй, типóвий).
… – заборонений; … – недопустимий ( недозво́лений; недозволе́нний)
… – якого ніхто не торкався, не чіпав тощо; … – який охороняється законом від посягань з боку когось; якого не можна псувати, знищувати через значимість, важливість тощо (недоторка́нний; недото́рканий);
… – який не оцінили; … – якому не можна скласти ціни; дуже цінний (неоці́нений; неоціне́нний);

8. Відредагуйте текст.
Музичне тріо з трьох виконавців у складі Наталі Марченко, Галини Александрової та Оксани Міхолат чудово виконало сонату Бетховена. Публіка слухачів захоплено слухала майстерних віртуозів і вітала виконавців бурхливими оваціями. Після виконання музикантами твору, нікого вже не дивувало, що ці юні вундеркінди вже є лауреатами кількох міжнародних конкурсів скрипалів.
Завдання № 4
Завдання 1. Продовжуємо роботу над орфоепічним мінімумом. Пропоную вам текст для тренування у правильному наголошуванні українських слів. Цей ліричний текст склала моя студентка. Сподіваюся, що він стане вам у пригоді. Перевірте, чи правильно ви наголошуєте виділені слова.
КОХАНИЙ МІЙ!
Коханий мій, чарівний, бажаний феномен!
Надворі чудова весняна ніч… Я зараз сиджу на нашій улюбленій галяві… Навколо веселі крики молоді, шелест листя на деревах… Поряд немає жодного ліхтаря, самі зірки та місяць. Як би хотілося мені отримати задоволення від усієї цієї краси! Але я не можу насолоджуватися життям. Без тебе воно не має сенсу. Мене хвилює лише одне запитання: „Чому?“ Чому так сталося? Хто винен у тій моторошній сварці у барі? Бармен, який не виконав вчасно замовлення? Чи, може, різкий запах алкоголю від твого водія? Чому ти був такий роздратований? Чому сказав, що не прийдеш більше додому? Чому я не змогла прийняти це, зрозуміти? Чому не було поряд подруги, яка б заспокоїла мене, утримала б від жахливих слів і вчинків? Чому наша спокійна бесіда набула такого розмаху, перетворившись на огидну сварку? Яким вищим силам був вигідний цей випадок? Навіщо? За що?! Чому я не можу просто жити, просто бути щасливою? Де знайти відповідь на усі ці "чому"?
Тепер мені залишається лише згадувати наші стосунки. Все було ідеально. Я довго боролася за тебе з твоїми батьками, друзями, іншими дівчатами – претендентками на твою увагу. І винагородою мені стало фарфорове, нестійке, тимчасове, але все ж усвідомлення, що ти мій і більше нічий. Ти був такий надзвичайний – знайомий до болю, але кожної зустрічі новий. Ти завжди знаходив для нас цікаве заняття. Я ніколи не забуду читання класиків проти ночі, урочисті вечері з батьками, а потім – божевільний запал, шовковий простір ліжка і твою загадкову усмішку в ранкових сутінках, нескінченні мрії про наше майбутнє, спільне майбутнє. Відверто кажучи, я ніколи б не повірила, що буду з таким задоволенням прати чоловічі сорочки та краватки, виконувати будь-які вказівки і замовлення щодо кухонних кулінарних шедеврів та делікатесів.
Служачи тобі, я служила нашому коханню. Це був взаємовигідний союз. Ти черпав з мене світло і віру, а я прагнула твоєї енергії, сили, любові до життя. Заради тебе я відмовилася від вершкового масла та солодощів. А ти створював ілюзію, що я твоя перша, а не сорокова, остання, а не чергова.
Я вже бачила себе заміжньою жінкою… Бачила пологовий будинок, тебе під вікнами, нашу дитину, НАШЕ ЖИТТЯ…
А тепер все скінчилося. Ти більше не мій, а я … Я завжди буду твоєю, лише твоєю. Зараз у моєму житті засуха… Я не живу – просто існую. Але я вірю, що настане день, коли ти знову ввійдеш у моє життя, повернеш мені втрачене почуття нескінченного, безмірного, шаленого щастя. Чому я так у цьому впевнена? Це загадка навіть для мене самої. Та я точно знаю, що буде саме так. Це питання лише часу. Часу і долі. Я кохаю тебе! І буду чекати стільки, скільки потрібно. Буду чекати на тебе вічно!
(Студентка І курсу Стелла В.)
Завдання 2. Визначте правильні форми звертання, уживані в діловому листуванні. (Див. лекцію 5.4. ХІІ.)
Пане директор – пане директоре – пан директор;
вельмишановний професоре – вельмишановний професор – вельмишановний пане професоре;
шановний пане суддя – шановний пан суддя – шановний пане судде;
високодостойний пан міністр – високодостойний пане міністре;
пане Василь Іванович  пане Василю Івановичу – пане Іване;
шановний добродій Дубич  шановний добродію Дубичу – шановний добродію Дубич;
шановна пані Олено Григорівно чи шановна пані Олено.
3авдання 3. Уставте, де це потрібно, пропущені літери в іменах.
І…полит, Е…мануїл, І…ларіон, Ге…надій, Ко…стянтин, Іл…я, І…нокентій, Кири…ло, Не…лі, Не…ля, Неоні…ла, Бе…ла, Діа…на, Жа…на, А…ла, А…на, Адріа…на, Ан…же…ла, Ган…а, Е…ма, Е…ла, І…на, Маріа…на, Но…на, Сте…ла, Сніжа…на.
Завдання 4. Уставте пропущені літери – и, і, е в назвах осіб.
Прапорщ…к, спец…аліст, арх…вар…ус, арх…віст, арх…тектор, бактер…олог, ас…стент, геодез…ст, г…неколог, дорожн…й д…спетчер, пед…атр, маш…н…ст, д…лер, в…заж…ст, пед…атр, акомпан…атор, д…летант, д…ректор, кул…нар, електр…к, арб…тр, г…дротехн…к, геоф…з…к, іхт…олог, пед…атр, ліснич…й, пл…точн…к, слідч…й;
пр…з…дент, ком…рційний д…ректор, р…візор, р…дактор, т…хнолог, мен…джер, косм…толог, реф…рент, мод…льєр, інж…нер, т..рапевт, д…р…гент, ас…стент, в…т…р…нар, др…с...рувальник, кінор…ж…сер, фотокор…спондент, фр…з…рувальник, д…спетчер, в…т…ран, ан…ст…з…олог.
Завдання 5. Опрацюйте правило про відмінювання кількісних числівників. Провідміняйте числівники: 567, 1784. (Див. лекцію 5.8.)
Виконуючи це завдання, будьте особливо уважними, оскільки правило про відмінювання числівників є одним з найскладніших і дуже часто порушуваних. Складність полягає в тому, що кожний компонент складного числівника відмінюється, та ще й за своїм правилом. Спробуйте не заплутатися. З досвіду знаю, що найбільше помилок трапляється при відмінюванні числівників: 50, 60, 70, 80.
Завдання 6. Складіть запрошення на будь-який захід (концерт, творчий вечір, презентація тощо). (Див. лекцію 7.4.)
Завдання 7. Виправте речення. Стисло поясніть, які помилки ви виправили.
1. Я хочу спитати у вас лише одне питання. 2. Текст листа має бути лаконічним і стислим. 3. Питання про цей препарат досліджувалось у кількох дослідженнях. 4. У журналі постійно друкуються оголошення про вільні вакансії. 5. Її почерк був чітким, красивим і каліграфічним. 6. А зараз ми оголосимо результати суперакції від супермаркету „Троянда“. 7. Дозвольте побажати Вам найкращі побажання і найщиріші вітання.
Завдання № 5.
Для виконання п’ятого завдання ознайомитеся з правилами складання доручення (лекція 7.3), з інформацією про відмінювання іменників (лекції 5.4 і 5.5) та з особливостями утворення форм ступенів порівняння прикметників (лекція 5.6).
Прочитайте інформацію про реквізити приватного доручення та зразок цього документа.
Реквізити приватного доручення на одержання коштів
1. Назва виду документа: Доручення (без крапки після цього слова).
2. Формулювання доручення як таке:
а) прізвище, ім’я, ім’я по батькові особи, яка видала доручення (довірителя), із зазначенням паспортних даних цієї особи (серія і номер паспорта, ким і коли паспорт виданий);
б) передане поняттям доручаю вповноваження;
в) прізвище, ім’я, ім’я по батькові особи, якій видане доручення (довіреної особи), із зазначенням паспортних даних цієї особи (серія і номер паспорта, ким і коли паспорт виданий);
г) указівка на предмет доручення:
– де і що са́ме треба одержати;
– у який термін.
3. Підпис довірителя (автограф і його розшифрування).
4. Дата складання доручення.
5. Посвідчення:
а) посвідчувальне формулювання як таке: Підпис (чий) посвідчую …;
б) підпис службової особи – посвідчувача доручення (найменування посади, автограф і його розшифрування);
в) відбиток печатки;
г) дата посвідчення доручення.
Ось зразок приватного доручення на одержання коштів.
Доручення

Я, Остапець Світлана Петрівна, паспорт СН 075741, виданий Мінським РУ ГУ МВС України в м. Києві 24 лютого 2000 року, доручаю Кравчук Ірині Григорівні, паспорт СН 444321, виданий Шевченківським РУ ГУ МВС України в м. Києві 12 липня 2001 року, одержати в касі Київського педагогічного коледжу при Національному університеті імені Тараса Шевченка належну мені стипендію за березень 2002 року.
Доручення дійсне до 05 квітня 2002 року.
Автограф С.П.Остапець
11 березня 2002 року

Посвідчення
Підпис студента групи №23 (фах „Соціальна педагогіка“) 4-го курсу Остапець Світлани Петрівни посвідчую:

Директор коледжу Автограф І.Г.Смотрицька

13 березня 2002 року
ЗАВДАННЯ 5 ТИЖНЯ
Завдання 1. Запишіть у формі давального відмінка сполуки, утворені прізвищем, іменем, іменем по батькові довіреної особи.
Косонога Ілля Миколайович, Косинка Ольга Петрівна, Косенко Дмитро Павлович, Михасів Юрій Лукич, Корнега Марія Сергіївна, Нетудихата Ганна Яківна, Недайборщ Марк Степанович, Тимофіїв Григорій Олексійович, Яхимович Павло Вікторович, Щербань Олег Ярославович, Шуя Антоніна Олегівна, Чубаха Стефанія Валеріївна, Залузька Світлана Олександрівна, Завірюха Григорій Іванович, Грім Ігор Юхимович, Гриньків Леонтій Станіславович.
Завдання 2. Уставте пропущені літери – и, і, е в назвах осіб.
Прапорщ…к, спец…аліст, арх…вар…ус, арх…віст, арх…тектор, бактер…олог, ас…стент, геодез…ст, г…неколог, дорожн…й д…спетчер, пед…атр, маш…н…ст, д…лер, в…заж…ст, пед…атр, акомпан…атор, д…летант, д…ректор, кул…нар, електр…к, арб…тр, г…дротехн…к, геоф…з…к, іхт…олог, пед…атр, ліснич…й, пл…точн…к, слідч…й;
пр…з…дент, ком…рційний д…ректор, р…візор, р…дактор, т…хнолог, мен…джер, косм…толог, реф…рент, мод…льєр, інж…нер, т..рапевт, д…р…гент, ас…стент, в…т…р…нар, др…с...рувальник, кінор…ж…сер, фотокор…спондент, фр…з…рувальник, д…спетчер, в…т…ран, ан…ст…з…олог.
Завдання 3. Складіть приватне доручення на отримання вашим колегою належної вам заробітної плати.
Завдання 4. Оберіть правильний варіант вислову.
Довіряю отримати – дозволяю отримати – доручаю одержати – доручаю отримати;
грошовий перевод на суму … – грошовий переказ на суму …;
виступати в якості довіреної особи – виступати як довірена особа;
представляти інтереси довірителя – репрезентувати інтереси довірителя – обороняти інтереси довірителя;
підпис затверджую – підпис завіряю – підпис посвідчую – підпис засвідчує – розпис засвідчує;
Я, Стецюк В.П., довіряю Петренко М.Т. отримати мою зарплатню за серпень 2000 р.  Я, Стецюк Віктор Петрович…, доручаю Петренку Максимові Тимофійовичу, отримати належну мені зарплату за серпень місяць 2000 р.  Я, Стецюк Віктор Петрович, …, доручаю Петренкові Максиму Тимофійовичеві, …, отримати належну мені зарплату за серпень 2000 року.
Доручення діє до 15 травня 2002 року – Доручення дійсне (чинне) до
15 травня 2002 року – Доручення правомірне до 15 травня 2002 року.
Завдання 5. Проаналізуйте правильність уживання прикметників. Відредагуйте речення.
1. В економічно стабільних країнах кошти страхових компаній є найбільш важливішим джерелом внутрішніх інвестицій. 2. Якщо учасники аукціону не виявили бажання придбати пакет акцій ВАТ за початковою ціною або за ціною, вищою, чим початкова, то об’єкт продажу пропонується за ціною, нижче початкової. 3. Фармацевтична галузь у будь-якій цивілізованій країні входить до п’ятірки самих прибуткових. 4. Головний інженер підприємства наголосив на необхідності більш активнішого розширення мережі збуту продукції. 5. Святкове електронне вбрання, що надійшло до Києва з Китаю, допомогло на Новий рік влаштувати в українській столиці одне з найвидовищних свят у Європі. 6. Магазин пропонує офісні меблі самих вишуканих форм. 7. Ця апаратура нас влаштовує тому, що вона дешевше і надійніше італійської апаратури.
Завдання № 6.
Ми продовжимо знайомство з діловими паперами (вчитимемося писати розписку), опрацюємо граматичний та орфографічний матеріал.
Правила складання розписки містяться в лекції 7.3.
Завдання 1. Утворіть форму родового відмінка однини іменників. Обґрунтуйте вибір закінчення.
Коледж, Харків, університет, завод, диплом, ступінь, степінь, документ, рівень, інститут, Казахстан, за́клад, департамент, деканат, атестат, курс, договір, технікум, універмаг, цех, факультет, паспорт, сертифікат.
Завдання 2. Уставте пропущені літери – и або е.
Експ…р…ментальне підпр…ємство, кат…горія, р…гіональний, експ…ртиза, експ…диція, інт…лігентний, комп…тентний, конт…нгент, мен…джмент, мен…джер, пал…во, респ…ктаб…льний, реф…рендум, тол…рантний, темп…рамент, ф….номен, ф…ш…небельний, абон…мент, авт…нтичний, акр…д…тація, ап…ляція, асорт…мент, гард…роб, ет…кетка, пр…ц…дент.
Завдання 3. Утворіть кількісно-іменні сполуки, як-от: двадцять дві книжки, сто два кілограми.
а) 3, примірник; б) 4, комп’ютер; в) 23, стілець; г) 32, підручник; ґ) 500, гривня; д) 654, гривня, е) 2, принтер, є) 3, касовий апарат, ж) 784, долар, з) 1563, кілометр, и) 44, аркуш, і) 3, тиждень.
Завдання 4. Складіть приватну розписку про отримання певної суми грошей.
Завдання 5. Проаналізуйте наведену розписку. Запишіть виправлений текст.
Розписка
Мною, Мирончук Миколою Георгієвичом, що мешкає по адресу 241234 Київ-42, вул. Драгоманова 24, кв.139, дійсно получено від Романченко Дмітрія Івановича, що живе по адресу 319498, Київ-78, вул. І.Кудрі 38, кв. 12, холодильник „Норд“ (мотор №36824) сроком на 4 місяця. Обов’язково поверну холодильник у визначений срок, тобто до 11.04.2001 р.
11.12.2000 р. Автограф

Завдання № 7
Ми продовжуємо вивчати правила складання ділових паперів. Сьогодні з’ясовуватимемо особливості такого документа, як доповідна записка. Правила її оформлення викладено в лекції 7.4. Також опрацьовуватимемо проблемні питання з різних мовних аспектів.
Завдання 1. Опрацюйте вимову деяких особових форм дієслова, наголошування яких часто викликає труднощі.
брати  беремо́, берете́
везти – веземо́, везете́
взяти візьму́ , ві́зьмеш – ві́зьмуть
вручити – вручу́, вру́чиш
говорити  говорю́
губити  гублю́
загубити  загублю́
давати – даємо́, даєте́
дзвонити – дзвоню́, дзво́ниш
доводити – дово́джу
жити – живемо́, живете́
закі́нчи́ти закі́нчу́, закі́нчи́ш, закі́нчи́ть, закі́нчите́, закі́нча́ть
зайти – зайду́,за́йдеш
змінювати – зміню́, змі́ниш
знаходити – знайду́, зна́йдеш
йти – йдемо́, йдете́
любити  люблю́
назвати  назвете́, назвемо́
нена́видіти  ненавиджу, нена́видиш, нена́видите, нена́видять
нести – несемо́, несете́
носити  но́шу
оголосити – оголошу́ – оголо́сиш
одягнути – одягну́, одя́гнеш, одя́гнуть
підняти – підніму́, підні́меш, підні́муть
піти – піду́, пі́деш, пі́демо
повторити – повторю́, повто́риш
попросити  попрошу́
прийняти – прийму́, при́ймеш
припинити  припиню́
прийти  прийду́, при́йдеш
просити  прошу́ (звертаюся з проханням, клопочу) і про́шу (закликаю запрошую)
робити  роблю́
хотіти  хочу́

А тепер спробуйте прочитати ці ж форми, але без підказок. Сподіваюсь, що перевірка показала чудові результати.
брати – беремо, берете
везти – веземо, везете
взяти  візьму, візьмеш, візьмемо, візьмете, візьмуть
вручити – вручу, вручиш
говорити  говорю
давати – даємо, даєте
дзвонити – дзвоню, дзвониш
доводити - доводжу
жити  живемо, живете
закінчити  закінчу, закінчиш, закінчить, закінчите, закінчать
зайти – зайду, зайдеш, зайдемо, зайдете, зайдуть
змінювати – зміню, зміниш
знаходити – знайду, знайдеш
йти – йдемо, йдете
любити  люблю
назвати  назвете, назвемо
ненавидіти  ненавиджу, ненавидиш, ненавидите, ненавидять
нести – несемо, несете
носити  ношу
оголосити – оголошу – оголосиш
одягнути – одягну, одягнеш, одягнуть
підняти – підніму, піднімеш, піднімуть
піти – піду, підеш, підемо, підете
повторити – повторю, повториш
прийняти – прийму, приймеш
прийти  прийду, прийдеш
припинити  припиню
попросити  попрошу
просити  прошу (звертаюся з проханням, клопочу) і прошу (закликаю запрошую)
робити  роблю
хотіти  хочу
Завдання 2. Уставте, де це потрібно, пропущені літери.
Студен…ський, свідо…тво, виї…джала, поїз…ний диспе…чер, суд…оплавний, ас…истент, юрис…консульт, дільнич…ий інспектор, начальник очис…них споруд, виробни…тво, бу…галтер, аген…ство, товари…ство, виробнич…о-торговельна фірма, француз…ький, осві…чений (юнак), досві…чений працівник.
Завдання 3. З’ясуйте, чим різняться слова-пароніми. Складіть речення з кожним із цих слів.
Вдача – удача, кваліфікаційний – кваліфікований, професіональний – професійний, суворий – суровий, шанобливий – шановний, уява – уявлення.
Завдання 4. Ви є комендантом студентського гуртожитку. Складіть доповідну записку на ім’я керівника навчального підрозділу, наприклад декана факультету або директора (ректора) інституту, про недотримання студентами правил внутрішнього розпорядку в гуртожитку.
Завдання 5. Перекладіть речення українською мовою.
1 Международная ярмарка вакансий была организована по инициативе Всеукраинской ассоциации экономического и культурного сотрудничества. 2. По вашему совету мы внесли ряд изменений в проект. 3. Фирма реализует мебель по безналичному расчету. 4. Все студенты уже разъехались по домам. 5. За время болезни она очень отстала по математике. 6. По опыту игроков команда не уступает сопернику. 7. По делам службы я часто бываю во Львове. 8. Милиционер из службы ГАИ передал по рации приметы скрывшихся „Жигулей“. 9. По требованию одной из сторон договор может быть изменен. 10. У нас вы можете получить консультации по всем вопросам, связанным с эксплуатацией автомобилей. 11. В Днепропетровске по инициативе местной телевизионной программы „Автостиль“ и при поддержке многочисленных спонсоров состоялся большой праздник для автолюбителей – „Пикник – 2000“.
Завдання № 8.
Невеличкий вступ
Читаючи роботи, я роблю висновки про ваші проблеми. Як правило, проблеми збігаються у різних студентів. Найчастіше це: 1) уживання русизмів, калькування російських словосполучень; 2) ігнорування правила про особливості вживання прийменників у, в; 3) складність визначення закінчення родового відмінка іменників чоловічого роду ІІ відміни; 4) неправильне утворення форми кличного відмінка іменників. Хочу зазначити, що за 6 занять неможливо людей зробити абсолютно грамотними. Я бачу своє завдання в тому, щоб з’ясувати найтиповіші помилки і вказати шлях їх виправлення.
Є дуже мудра старовинна сентенція: „Коня можна привести до водопою, але пити кінь повинен сам“. Мені здається, що ця думка відповідає нашій з вами ситуації. Сподіваюся, що після завершення курсу ваш інтерес до української мови не згасне.

1. Пропоную ще один текст для вироблення орфоепічних навичок. Його потрібно просто прочитати.
Джерела інформації
На сторінках сучасних газет та журналів, у телепередачах та випусках новин можна відкрити для себе весь світ, адже зараз навіть не потрібно нікуди виходити: варто лише увімкнути телевізор чи взяти в руки одне з численних друкованих видань, як ти опиняєшся у вирі подій у державі й за кордоном. Намагаючись привернути нашу увагу, автори статей докладають надлюдських зусиль, постійно розв’язуючи загадку: що сподобається їх читачеві. Ждучи бажаного результату від своїх текстових шедеврів, вони роблять предметом своїх пошуків найцікавіші відомості з усіх сфер людського життя, обробляють їх та, беручи до уваги читацьку жагу до усього нового та надзвичайного, знаходять компроміс між написанням звичайних статей на злобу дня й “жовтою” пресою. Якщо заглянути за завісу над справжнім життям журналістів, побачимо тих, хто із запалом працює, часто з ризиком для власного життя, професіоналів, цариною яких є небезпека та безладдя сучасного світу, який по прямій колії несеться в безодню. У багатьох з них вже з’явилася неприязнь до своєї роботи, але вони продовжують слідувати жорстким вимогам часу, не зупиняючись на середині шляху до того моменту, коли для читача заголовок статті, якщо навіть він буде заввишки сімдесят два пункти, буде не менш важливим, аніж підпис автора, бо найбільшою винагородою останньому завжди буде його визнання саме читачами. Отже, варто згадати, дістаючи наступного разу з поштової скриньки примірник газети, що окрім нас платником за необхідну повсякденну інформацію стають і самі журналісти, а ми, у свою чергу, можемо бути їм за це вдячні. (С.Мельник, студент МАУП))

2. Складіть пояснювальну записку з приводу запізнення на роботу (Лекція 7.4).

3. Перекладіть українською мовою. Намагайтеся не робити помилки, перераховані вище.
Уже мы привыкли к тому, что журнал деловых людей «Форбс» каждый год объявляет имена самых богатых в мире бизнесменов, а его главный конкурент «Форчун» составляет список жителей планеты, имеющих больше всего денег, независимо от рода деятельности.
Первое место убедительно удерживает британская королева Елизавета, второе место занимает немецкий король самообслуживания Ериван Гауб, третьей является ее королевское величество Нидерландов Беатриса. В Германии 42 супербогача, в то время как Франция имеет только 17 представителей этой когорты. Среди европейской двенадцатки самыми бедными оказались Португалия Ирландия и Люксембург, где не проживает ни один (долларовый) миллиардер. В отличие от них английская аристократия занимает четыре из десяти ведущих мест. Итальянских миллиардеров возглавляет король моды Лучано Бенетон и автомобильный король Джанни Аньелли. Всего же в Италии 9 миллиардеров. Такое же количество супербогачей имеет и Греция во главе с самой молодой богачкой Атиной Русел Онасис.
В списке миллиардеров много женщин. Их богатство так велико что его ни представить, ни заработать простые смертные не смогут на протяжении всей жизни. Конечно, досталось все это им в наследство от мужей или родителей.
5. У відповіді на завдання четвертого тижня наведено значення деяких українських слів. Сьогодні ми розширюємо список слів, які досить часто вживаються без урахування їхнього значення або невиправдано замінюються російськими словами.
Безпечність, бурштин, відтак, ґречний, дозвілля, дозоляти, достеменно, зашкарублість, карколомний, картатий, кватирка, нагальний, нагло, наказувати, наріжний, натомість, недолугий, ниций, пащекувати, пересічний, післяплата, позаяк, попереджати, поспіль, потурати, просторікуватий, рекомендований (лист), ремствувати, речовизм, родзинки, розбрат, розбудова, слушний, терени, царина, церата, чарунка, чільний, ятка.
Складіть 4 речення з будь-якими словами (на вибір). У кожне речення уведіть будь-який дієприслівник.
Нагадаю, що дієприслівник – це форма дієслова, що відповідає на питання що роблячи? що зробивши?, наприклад: читаючи, розмовляючи, прочитавши, розказавши.
6. А тепер завдання, яке допоможе опрацювати правило про відмінювання числівників (лекція 5.8).
Запишіть речення, замінюючи всі цифри словами.
І. З 50-х років ХХ ст. до 2001 року столиця України уклала угоди про дружбу та співробітництво із 46 містами світу. 2. Сума застави дорівнювала 1478 тис. гривень. 3. Каталізатор стає активним лише при 450° С. 4. Загальна сума контрактів підприємства сягнула 2,675 млн. доларів. 5. У світі кредитні спілки оперують 450 млн. дол. 8. Продукцію 278 учасників виставки представлено на 267 стендах. 9. Наступного року загальноміськими заходами передбачається виконати ремонтні роботи на 1625 об’єктах, у тому числі: герметизацію стиків 262 будинків, ремонт балконів 186 будинків, ремонт фасадів 378 будинків. У заходах планується утеплення фасадів на 87 об’єктах

Завдання № 9
1. Опрацюйте матеріал лекції 5.9 у частині, де йдеться про дієприкметники і дієприслівники.
Зверніть увагу на такі моменти.
а) В українській мові дієприкметник менш розвинутий порівняно з російською мовою. Саме тому в мовців досить часто виникають проблеми з цією дієслівною формою, зокрема при відтворенні російських дієприкметників.
Запам’ятайте, що в українській мові немає дієприкметників із суфіксами -уч-, -юч-, -ач-, -яч-, -ем-, -вш-, -ш-. Утворення на зразок пишучий, співаючий, читаємий, робивший, нісший є штучними, ненормативними. Це не означає, що в українській мові є проблеми з вираженням подібної ознаки. Просто необхідно знаходити українські засоби вираження думки. Різні способи перекладу російських дієприкметників (із „Золотого теляти“) наведено в таблиці, з якою я раджу вам ознайомитися.
б) Багато мовців не пам’ятає зі школи правило про особливості введення в речення дієприслівників (пишучи, співаючи, проговоривши тощо). У своїй практиці спостерігала багато випадків перекручення думки, часто кумедного.
Ось 2 приклади з робіт моїх студентів:
Закінчуючи 11-ий клас школи, батько порадив мені вступати до інституту.
Приїхавши 1-го вересня в Академію, у мене піднявся настрій.
Обидва речення побудовані з порушенням граматичних норм української мови.
В одній з телепрограм журналіст критикував депутата за фразу: Ідучи до трибуни, мене запитували про цей закон депутати. (Саме цей депутат доповідав з високої трибуни про закон). Журналіст обурювався тим, що державою керують люди, які не знають державної мови, зокрема правила про вживання дієприслівників.
Чи уникаєте ви подібних помилок? Чи зможете ви виправити такі речення? Спробуйте.
А тепер кілька практичних завдань за цим матеріалом.
2. Перекладіть українською мовою наведені словосполучення.
Пользующиеся спросом товары,
применяемый в медицине,
вступающий в институт юноша,
прошедший испытание прибор,
выпускаемая продукция,
бездействующий в течение месяца,
возросшие запросы потребителей,
работающий на овощной базе,
решаемые сотрудниками проблемы,
в силу сложившихся обстоятельств,
исполняющий обязанности директора,
используемый бухгалтерией предприятия,
нашумевшее дело,
облагаемый штрафом,
обеспечивающий прибыль,
нуждающийся в помощи,
обвиняемый в преступлении,
обсуждаемые в прессе проблемы города,
оканчивающийся в ноябре,
отсутствующий в течение месяца,
повторяющиеся встречи,
выступающий по радио,
ищущий выход.
3. Відредагуйте речення.
1. Починаючи збори, у мене спочатку була невпевненість у їхній необхідності. 2. Залишаючи приміщення, світло обов’язково повинно вимикатись. 3. Прикрашаючи ялинку, у нас був святковий настрій. 4. Знайомлячись з експозицією музею, екскурсоводу було поставлено відвідувачами багато запитань. 5. Сидя так близько від телевізора, псується зір. 6. Перечитуючи твої листи, мені ставало спокійніше на серці. 7. Їдучи на змагання, всім хочеться перемагати. 8. Ремонтуючи вчасно взуття, воно буде довше вам служити. 9. Приїхавши у Чернігів, нами були відвідані майже всі музеї.
4. Перекладіть словосполучення з російської мови на українську. Це завдання допоможе закріпити знання про відмінювання числівників.
Восьмидесятиэтажный небоскреб, двухместный номер, трёхсотшестидесятикилограммовый станок, двухразовый, двухмачтовая яхта, двухсотгривневая купюра, двухэлектродный, шестидесятикилометровый, трехтомное издание, трехэтажный корпус, четырехактный спектакль, стосорокачетырехсерийный фильм, поздравить с семидесятилетием, по случаю шестидесятилетия, отмечать тысячепятисотлетие, сорокаведерный бак, двухсотпятидесятилетний юбилей, четирехбалльный, пятидесятипроцентный, трехтысячный житель, четырехмиллионный, стосорокаквартирный дом, семидесятипятипроцентный.
Кілька років тому мені пощастило потрапити на святкування ювілею Богдана Ступки в Театрі імені Франка. Виповнилося акторові 60 років. Було досить прикро, що ніхто з промовців правильно не сказав: вітаю з 60-річчям. Таке ж незнання числівників (і складних слів з ними) продемонстрував один відомий український політик, який, виголошуючи промову на ювілейному вечорі в Театрі опери й балету, жодного разу правильно не озвучив фразу: 280-річчя від дня народження Сковороди.
Мені дуже хотілося б, щоб ви, шановні студенти, почувалися в царині мови вільно і впевнено, зокрема при зустрічі нібито з простими, а насправді досить підступними числівниками.

5. Складіть своє резюме. Зразок подано в лекції 7.2.
Головне – документ повинен містити таку інформацію, щоб роботодавець зрозумів: ви саме той, хто йому потрібен.
Ціна

100

грн.
Ця робота була виставлена на продаж користувачем сайту,
тому її достовірність, умови замовлення та способи оплати
можна дізнатись у автора цієї роботи ...

Щоб переглянути інформацію про автора
натисніть на посилання нижче і...
Зачекайте секунд...
Дивіться також:



Форма входа Реєстрація
Запам'ятати мене Забув пароль ?
Реклама

Топ 10 авторів
lessonz lessonz 4275
В'ячеслав ID:217
  • Стать:Мужчина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 4275
  • Зареєстрований: 07.07.2011
vipbond vipbond 3552
Вікторія Петрівна ID:74
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 3552
  • Зареєстрований: 09.01.2011
k_alena k_alena 2317
Елена ID:565
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:немає
  • Робіт додано: 2317
  • Зареєстрований: 11.07.2012
Ангелина Ангелина 2138
Ангелина ID:213
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 2138
  • Зареєстрований: 05.07.2011
olga olga 1466
Ольга ID:184
  • Стать:Женщина
  • Группа: Продавці
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 1466
  • Зареєстрований: 03.06.2011
uliya uliya 1449
Юлія Олександрівна ID:197
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 1449
  • Зареєстрований: 19.06.2011
FPM-2007 FPM-2007 1023
Стороженко Андрій Юрійович ID:1255
  • Стать:Мужчина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 1023
  • Зареєстрований: 17.08.2014
Viktor Viktor 918
Віктор ID:273
  • Стать:Мужчина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 918
  • Зареєстрований: 26.09.2011
mars1814 mars1814 868
Олександр ID:104
  • Стать:Мужчина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:є
  • Робіт додано: 868
  • Зареєстрований: 16.02.2011
Nayka Nayka 546
Светлана ID:235
  • Стать:Женщина
  • Группа: Автори робіт
  • Портфоліо:немає
  • Робіт додано: 546
  • Зареєстрований: 27.07.2011
Статистика



Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0



Всі партнери



Студенський каталог готових робіт © 2024 - Усі права застережено
Адміністрація сайту не несе відповідальності за матеріали, які розміщені користувачами.