Шановний користувач!
Якщо Ви рахуєте, що дана робота неякісна, порушує авторські права або ж є проблеми з її достовірністю повідомте про це адміністратора
Аналіз виробництва і реалізації продукції підприємства
Дипломна
№ K-16309
Вступ Розділ 1 теоретичні основи оцінки виробництва і реалізації продукції на підприємстві 1.1 Інформаційна та нормативна база дослідження виробництва і реалізації на підприємстві 1.2 Методологія дослідження організації виробництва і реалізації продукції на підприємстві 1.3 Методика аналізу виробництва і реалізації продукції Розділ 2 аналіз виробництва і реалізації продукції на стов «тясмин» 2.1 Організаційно – економічна характеристика СТОВ «Тясмин» 2.2 Оцінка виробництва і реалізації продукції на підприємстві 2.3 Аналіз ефективності виробництва і реалізації продукції СТОВ «Тясмин» Розділ 3 шляхи збільшення ефективності виробництва і реалізації стов «тясмин» 3.1 Автоматизація аналізу виробництва і реалізації продукції на підприємстві 3.2 Шляхи збільшення обсягів виробництва і реалізації продукції підприємства 3.3 Розрахунок економічної доцільності запропонованих шляхів Висновки Список використаної літератури Додатки
Виробнича і збутова активність - комплексна характеристика поведінки підприємства в конкурентному середовищі, яка відображає рівень гнучкості та ступінь використання його потенціалу. Предметом діяльності СТОВ „Тясмин” є: вирощування, переробка зернових, бобових культур для продовольчих цілей, для корму, на насіння; виробництво круп та оптова, роздрібна торгівля ними; ведення сільськогосподарського виробництва (в тому числі вирощування та зберігання сільськогосподарської продукції), оптова, роздрібна торгівля сільськогосподарською продукцією; вирощування поголів’я худоби та птиці; надання агротехнічних, агрохімічних та інших послуг жителям сільських населених пунктів, впровадження науково – технічного прогресу та передового досвіду в цій галузі; після збиральна обробка насіння, його зберігання, передпосівна обробка насіння. аналізуючи показники ліквідності можна сказати, що дані таблиці свідчать про те, що в цілому ліквідність в 2008 році вища за 2007 рік, і перевищує показники 2006 року. Значення коефіцієнта загальної ліквідності, або коефіцієнта покриття, на в 2006-2008 роках не перебуває в межах норми, визначеної в межах не нижче 1,0…2,0. В 2007 році його значення становило 0,489, а в 2007 році – збільшилось на 0,11 і становило 0,561. Загалом значення коефіцієнта загальної ліквідності свідчить про недостатність оборотних засобів для покриття поточних зобов’язань у цьому відношенні стан платоспроможності підприємства можна вважати не задовільним. Позитивна тенденція спостерігається у збільшенні коефіцієнта швидкої ліквідності від 0,8 до 37,95 в 2007 і 2008 роках відповідно. Значення коефіцієнта в 2008 році значно вище від мінімального нормативного значення (0,7-0,8), отже платоспроможність з такої позиції можна вважати задовільною. Значення коефіцієнта абсолютної ліквідності значно перевищує нормативного мінімуму (0,2…0,25), і становить 8, 182 в 2008 році хоча становило 0,114 в 2007. Проте в національних умовах показник абсолютної ліквідності є значно менш вагомим критерієм платоспроможності, ніж вище розглянуті коефіцієнти, а тому не може впливати на характер висновків. Мінімальний нормативний рівень коефіцієнта фінансової автономії (коефіцієнта власності) становить 50% або 0,5. У товариства коефіцієнт становить 0,64 або 64%. Що свідчить про цілком задовільний рівень фінансової стійкості. Це свідчить про те, що всі зобов’язання підприємства в 2006-2008 роках можуть бути покриті власними коштами. Коефіцієнт фінансової залежності – відображає збільшення залежності підприємства від джерел зовнішнього фінансування. Значення коефіцієнта в 2007 році склало 1,089 (при нормативному значенні 2), в 2008 - 1,56. Це значить,що в 2007 році на 1 грн. власних коштів припадає 1,089 грн. фінансових ресурсів, в 2008 році значення коефіцієнта зросло до 1,56, це свідчить про покращення фінансової стійкості. Зниження коефіцієнта фінансового ризику в 2008 році порівняно з 2007 зросло (на 0,47 або 47%) також позитивно вплинуло на фінансовий стан підприємства, хоча коефіцієнт нижче критичного значення (1). Коефіцієнт маневреності власного капіталу становить в 2007 і 2008 роках додатню величину, хоча в 2008 році ситуація дещо погіршилась. Таке значення цього коефіцієнта негативно характеризує зміни у фінансовому стані підприємства свідчать про зменшення можливості вільно маневрувати власними коштами. В нашому випадку, у підприємства менше свободи маневрувати мобільними коштами. Значення коефіцієнту структури покриття довгострокових вкладень до 0 відбулось через відсутність довгострокових вкладень. В цілому, значення розрахункових фінансових коефіцієнтів відображає чітку тенденцію задовільної фінансової стійкості підприємства. Таким чином за результатами аналізу можна зробити наступні висновки: - зернових на протязі 2005-2008 років виробляється більше з кожним роком, при чому збільшення є достатньо суттєвим і становить майже 50% в 2008 році порівняно з 2005. При цьому динаміка 2008 року до 2007 становить 16,5 - виробництво ярих має також поступову тенденцію до підвищення, в 2007 році порівняно з 2005 збільшується в 2,5 рази, але в 2008 році знову знижується і становить 2316 тон, що менше попереднього року на 803 тони (15,7%) - на зміну попереднього показника вплинули збільшення виробництва гороху (на 221 тону або 34,4% в 2008 році порівняно з 2007); незначне збільшення виробництва кукурудзи (на 50 тон або 4,3%), та озимих на 1374 тони або 105,2%. Необхідно звернути увагу також на те, що в 2006 році озимі взагалі не вирощувались - вирощування цукрового буряка в 2008 році порівняно з 2007 збільшується на 1604 тони або 57,1%, але не досягає значення 2005 року - обсяг вирощування соняшника не маж чітко вираженої тенденції, спочатку в 2006 році спостерігається збільшення обсягів виробництва до 806 тон, потім обсяг зменшився до 276 тон і в 2008 році знову зростає до 629 тон (на 353 тони або 127,9% більше) - обсяг виробництва молока має тенденцію до підвищення в 2007-2008 роках, хоч і відбулося незначне його зниження в 2006 році. В 2008 році підвищення складає 123 тони або 4,4% - Обсяги виробництва м’яса мають поступову стійку тенденцію до зниження і в 2008 році це зниження склало 14 тон, або 9,7% - таким чином, маємо зменшення обсягів виробництва м’яса і молока на 100 га сільськогосподарських угідь. - Негативною тенденцією є також те, що підприємство перестало виробляти в 2006 році наступні види продукції, як це показано в таблиці – овочі, картопля, вовна і яйця. Обсяг виробництва й обсяг реалізація продукції є взаємозалежними показниками. В умовах граничних виробничих можливостей і при неграничному попиті на першому місті є обсяг виробництва продукції. Підприємство повинно вироблять тільки ті товари і в такому обсязі, які воно може реально реалізувати. Дохід від реалізації продукції має тенденцію до зростання, таку ж динаміку має і чистий дохід, зростаючи на 2421 тис.грн. або 46%. Собівартість реалізованої продукції також на протязі років зростає, але валовий прибуток становить позитивну величину і в 2008 році зростає на 1001 тис.грн. або 75%. Відповідно з поданої таблиці можна говорити про збільшення суми валового і чистого прибутку, зокрема на 2092 тис.грн. в 2008 році або 319%. Першим проектом збільшення обсягів виробництва і реалізації підприємства, підтримки рівня його конкурентоспроможності в цілому, задіяння раніше не використовуваних потужностей та збільшення ефективності використання оборотного капіталу можна досягти за рахунок введення у діяльність підприємства додаткової послуги, а саме – вирощування грибів - печериць. Це дозволить використати тимчасово не задіяні у виробництві значні запаси соломи, деревної стружки та добрив.Тзавдяки проекту обсяг виробництва продукції зросте на 2590 тис.грн., а валовий прибуток – на 896,7 тис.грн. Підприємство може також використати 20 га землі для того, щоб засіяти його ріпаком озимим, оскільки він має більшу рентабельність і отримати загальний прибуток в розмірі:4200*20 = 84 тис.грн. додатково, виручка буде становити 2500*20*30 = 1500 тис. грн., витрати – 3300*30*20 = 1980 тис.грн. Таким чином, впровадження обох пропозицій дозволить підприємству збільшити обсяги виробництва і реалізації продукції на 4090 тис.грн., собіватрість – на 2876,7 тис.грн., а чистий прибуток – на 1213,4 тис.грн. Перелік графічного матеріалу Таблиця 1.1 Перелік літературних джерел з проблеми дослідження Рис. 1.1 Етапи проведення стимулювання збуту Рис. 1.2 Використання послуг оптової торгівлі Рис. 1.3 Види роздрібної торгівлі Таблиця 1.1 Принципи сегментації споживчих ринків Рис. 2.1 Організаційно – технічна структура СТОВ „Тясмин”. Таблиця 2.1 Стан майна і джерел його утворення Таблиця 2.2 Аналіз показників ліквідності Таблиця 2.3 Показники фінансової стійкості Таблиця 2.4 Показники ділової активності Таблиця 2.5 Виробництво продукції СТОВ „Тясмин” Таблиця 2.6 Аналіз динаміки виробництва і реалізації продукції Рис. 2.2 Динаміка обсягів виробництва і реалізації Таблиця 2.7 Аналіз випуску і реалізації продукції СТОВ “Тясмин“ за 2007-2008 рік Рис. 2. 3. Обсяги реалізації продукції в 2006-2008 роках Таблиця 2.8 Структура обсягів реалізації продукції в 2006-2008 роках Рис. 2.4 Структура реалізації продукції в 2008 році. Таблиця 2.9 АНАЛІЗ ЗАГАЛЬНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ Таблиця 2.10 Брак і втрати від браку (тис.грн) Таблиця 2.11 Динаміка собівартості та реалізаційних цін готової продукції Таблиця 2.12 Динаміка витрат на 1 грн. реалізованої продукції Таблиця 2.13 Урожайність культур підприємства (ц/га) Таблиця 2.14 Фінансові результати діяльності підприємства Таблиця 2.15 Аналіз звіту про фінансові результати Таблиця 3.1 Технологічна схема вирощування грибів – печериць Таблиця 3.2 Орієнтовні капітальні витрати для організації виробництва гриба печериці Таблиця 3.3 Кількість та категорії потрібного персоналу Таблиця 3.4 Собівартість 1 тони грибів Таблиця 3.5 Розрахунок рентабельності виробництва за рік Таблиця 3.6 Економічні показники для озимого та ярого ріпаку Таблиця 3.7 Виробничі затрати і економічні показники вирощування ріпаку Таблиця 3.8 Економічна ефективність вирощування впровадження пропозицій До роботи є звіт з практики, доповідь, роздатковий матеріал
Ціна
100
грн.
Ця робота була виставлена на продаж користувачем сайту, тому її достовірність, умови замовлення та способи оплати можна дізнатись у автора цієї роботи ...
Щоб переглянути інформацію про автора натисніть на посилання нижче і...
Зачекайте
секунд...
Ця робота була виставлена на продаж користувачем сайту, тому її достовірність, умови замовлення та способи оплати можна дізнатись у автора цієї роботи